Europa Vandaag: start van de week met een ontbijt met Borrell

maandag 14 november 2022, 8:20

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Kajsa Ollongren, Wopke Hoekstra
Bron: The Council of the European Union

Veel op het bordje van de buitenlandministers

Vandaag en morgen vindt er een Raad Buitenlandse Zaken plaats. In dat kader komen vandaag de buitenlandministers bijeen in Brussel. Morgen zijn de defensieministers aan de beurt.

Onder leiding van Hoge Vertegenwoordiger i van de EU Josep Borrell i bespreken de buitenlandministers een hele trits onderwerpen. Zo zijn onder meer ontwikkelingen in de Westerse Balkan, het Grote Merengebied (in Midden-Afrika) en Libanon geagendeerd.

De COP27 wordt besproken en er wordt vooruitgeblikt op een andere COP (Conference of the Parties), de COP15 van de VN over biodiversiteit.


 
Meeting with with representatives of Belarus democratic opposition
Bron: The Council of the European Union

En natuurlijk een blik oostwaarts

Een Raad Buitenlandse Zaken is niet compleet zonder een blik naar het oosten. De Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja sluit aan bij het ontbijt vanochtend, nog voor de Raad officieel van start gaat.

Later vandaag is de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken via een videoverbinding aanwezig bij het overleg over de Russische agressie in Oekraïne. Hoogstwaarschijnlijk komen sancties tegen Rusland hierbij aan bod.


 
eurobiljetten

Tijd voor een kascontrole

Dan over naar de harde cijfers. De EP-commissie Begrotingscontrole i vergadert over de financiën van 2021. Allereerst staat afronding van de algemene begroting van de EU over 2021 op de agenda, de zogenaamde kwijting. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers i is hiervoor co-rapporteur. Thierry Breton i, commissaris voor Interne Markt, schuift ook aan.

Vervolgens brengt de Europese Rekenkamer i verslag uit over de prestaties van de EU-begroting zoals die er eind 2021 voorstond.

Tot slot komt de controle van de financiële activiteiten van de Europese Investeringsbank i aan bod. Hierbij wordt het jaarverslag over 2021 besproken.


En verder...

...spreekt de EP-subcommissie mensenrechten (DROI) over mensenrechtenkwesties in relatie tot wereldwijde sportevenementen, waarbij o.a. de Qatarese minister van Arbeid Ali Bin Samikh Al Marri aansluit.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

14 en 15 november

Raad Buitenlandse Zaken

Uiteenlopende actuele kwesties i

14 november

EP-Commissie Begrotingscontrole

Kwijting 2021 i

14 november

EP-subcommissie mensenrechten

Gesprek met Qatarese minister van Arbeid