‘s Gravenhage, 16 februari 2022; Advies Afdeling advisering Raad van State en Nader rapport - Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Colombia tot het vermijden van dubbele belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen en het voorkomen van het ontduiken en ontwijken van belasting, met Protocol

Dit advies Raad van State en nader rapport is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 36223 - Belastingverdrag met Colombia (inkomen); ‘s Gravenhage, 16 februari 2022.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Colombia tot het vermijden van dubbele belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen en het voorkomen van het ontduiken en ontwijken van belasting, met Protocol; ‘s Gravenhage, 16 februari 2022; Advies Afdeling advisering Raad van State en Nader rapport; Advies Afdeling advisering Raad van State en Nader rapport
Document­datum 11-10-2022
Publicatie­datum 11-10-2022
Nummer KST1054205
Kenmerk 36223, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

1/2

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Vergaderjaar 2022-2023

36 223    Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek

Colombia tot het vermijden van dubbele belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen en het voorkomen van het ontduiken en ontwijken van belasting, met Protocol; ‘s Gravenhage, 16 februari 2022

Nr. 2    ADVIES AFDELING ADVISERING RAAD VAN STATE EN NADER

RAPPORT

Hieronder zijn opgenomen het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State d.d. 29 juni 2022 en het nader rapport d.d. 26 september 2022, aangeboden aan de Koning door de minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de staatssecretaris van Financiën. Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State is cursief afgedrukt.

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 13 juni 2022, no. 2022001248, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde verdrag rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 29 juni 2022, nr. W06.22.0090/III, bied ik U hierbij aan.

De tekst van het advies treft u hieronder aan, voorzien van mijn reactie.

Bij Kabinetsmissive van 13 juni 2022, no.2022001248, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de Staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Colombia tot het vermijden van dubbele belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen en het voorkomen van het ontduiken en ontwijken van belasting, met Protocol; ‘s-Gravenhage, 16 februari 2022 (Trb. 2022, 18), met toelichtende nota.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft geen inhoudelijke opmerkingen over het verdrag.

De Afdeling verwijst naar de bij dit advies behorende redactionele bijlage.

De Afdeling adviseert het verdrag over te leggen aan de beide Kamers der Staten-Generaal.

De vice-president van de Raad van State,

Th.C. de Graaf

Redactionele bijlage bij het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State betreffende no.W06.22.0090/III

  • - 
    Ter verduidelijking in de toelichtende nota in onderdeelI.9. Toetsschema Standaardcriteria Fiscaal Verdragsbeleid 2020 in de tekst expliciet maken dat Colombia op grond van de gehanteerde OESO lijst voor verdragsdoeleinden geen ontwikkelingsland is, als genoemd in 5.2 van het schema, en dat Colombia geen niet-coöperatieve of laagbelastende staat is, als genoemd in 5.3 van het schema.
  • - 
    In de toelichtende nota in onderdeel II.3. Algemene begripsbepalingen (artikel 3 van het Verdrag) de in artikel 3, eerste lid, onderdeel m, van het Verdrag opgenomen, ten opzichte van het OESO-modelverdrag en het VN-modelverdrag aanvullende, begripsbepaling toelichten. Voorts ook in deze paragraaf een toelichting op artikel 3, tweede lid, van het Verdrag en het daarvoor relevante artikel III van het Protocol opnemen.

Het verdrag geeft de Afdeling advisering van de Raad van State geen aanleiding tot het maken van inhoudelijke opmerkingen.

Aan de opmerkingen in de redactionele bijlage bij het advies is gevolg gegeven.

  • In reactie op de eerste opmerking is in onderdeel I.9 van de toelichtende nota middels voetnoten expliciet gemaakt dat Colombia op grond van de gehanteerde OESO-lijst voor verdragsdoeleinden geen ontwikkelingsland is, als genoemd in 5.2 van het schema, en dat Colombia geen niet-coöperatieve of laagbelastende staat is, als genoemd in 5.3 van het schema.
  • In reactie op de tweede opmerking is in onderdeel II.3 van de toelichtende nota de in artikel 3, eerste lid, onderdeel m, van het Verdrag opgenomen begripsbepaling nader toegelicht en is daarin tevens een toelichting op artikel 3, tweede lid, van het Verdrag en het daarvoor relevante artikel III van het Protocol opgenomen.

Van de gelegenheid is verder gebruikgemaakt om in de toelichtende nota enkele aanvullende redactionele wijzigingen aan te brengen.

Ik verzoek U, mede namens de Staatsecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst, mij te machtigen gevolg te geven aan mijn voornemen het verdrag vergezeld van de gewijzigde toelichtende nota ter stilzwijgende goedkeuring over te leggen aan de Eerste en aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.