Een jaar na de Pandora Papers - wat hebben we geleerd?

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 6 oktober 2022.

Deze week een jaar geleden brachten onderzoeksjournalisten van Invetico het grootste schandaal ooit overbelastingontwijking aan het licht: de Pandora Papers. Ze onthulden dat de rijkste en machtigste bedrijven en miljardairs mazen in de wet vinden om hun rijkdom te verbergen en te vergroten ten koste van de samenleving. Ook in Nederland.

Senna Maatoug @SennaMaatoug

Tweede Kamerlid

De journalisten onthulden een lijst met namen van wereldleiders, politici, bedrijfseigenaren en oligarchen die van mening zijn dat de belastingregels niet op hen van toepassing zijn.

Nederland komt veelvuldig voor als land dat die belastingontwijking faciliteert. Uit de documenten bleek verder dat onder andere Wopke Hoekstra, toen demissionair minister van Financiën en Tom de Swaan, president-commissaris van ABN Amro hun geld belegden via een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden, een land dat bekend staat als belastingparadijs.

Ondanks het blootleggen van deze schandalen, andere nieuwsberichten en onderzoeken blijven doeltreffende stappen om belastingontwijking te stoppen uit. Terwijl veel mensen worstelen om rond te komen, kunnen vermogenden nog steeds rijk worden van slimme belastingtrucs, omdat wetten dat mogelijk maken.

Wat GroenLinks wil

GroenLinks vindt dat het tijd wordt dat Nederland haar wetten aanpast om belastingontwijking te voorkomen. We willen een eerlijk belastingsysteem dat ten dienste staat van mensen en van de samenleving, in plaats van aan het groot kapitaal. Dat betekent een einde aan brievenbusmaatschappijen, eerlijke belastingen voor alle multinationals en een solidariteitsbijdrage bij overwinsten.

Ook in Europa zetten we ons in voor eerlijke belastingen. Als landen geen afspraken maken blijven ze elkaar aftroeven met lage belastingtarieven. Zo krijgen wij een ‘race to the bottom' waar niemand iets aan heeft. Daarom zet GroenLinks zich in voor één gemeenschappelijk internationaal minimumtarief voor de belasting op bedrijfswinsten. Als Europese Unie kunnen we hier meteen mee beginnen door samen regels te maken om belastingontwijking aan te pakken, bijvoorbeeld door misbruik van verschillen in belastingstelsels zo snel mogelijk te verbieden.

Bekijk ook

Nieuws ・ Wonen

GroenLinks lanceert initiatiefwet aanpak belastingontwijkingsconstructies

Er moet een einde komen aan complexe belastingregels die pretconstructies in de hand werken. Die zorgen ervoor dat mensen met veel vermogen veel minder...

20 feb 2022

Lees meer

Nieuws ・ Belastingontwijking

Pak belastingontwijking multinationals verder aan

Als we daadwerkelijk belastingontwikkeling van multinationals willen aanpakken, dan zijn verdergaande politieke maatregelen nodig.

09 nov 2021

Lees meer

Belastingontwijking

Belastingontwijking

Grote bedrijven moeten hun eerlijke deel belastingen gaan betalen.

Lees meer