Eickhout delegatieleider Europarlement bij klimaattop, Milieucommissie wil VN-programma voor klimaat

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 4 oktober 2022.

De Milieucommissie van het Europees Parlement wil dat de EU tijdens klimaattop in november in Sharm-el-Sheikh inzet op het instellen van een VN-programma voor het herstel van klimaatschade in ontwikkelingslanden. De resolutie, waar het voltallige Europarlement over twee weken over stemt, vormt de basis voor de delegatie van het Europees Parlement tijdens de top. Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, is de delegatieleider namens het Europarlement tijdens de klimaattop.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Verder wil de Milieucommissie dat de EU hogere klimaatdoelen stelt richting de klimaattop, inzet op een einddatum voor olie- en gasproductie en aandacht vraagt voor de mensenrechtensituatie rond de klimaattop. Eickhout: “Het is belangrijk dat het parlement oproept tot meer ambitie. Met hogere Europese doelen is het mogelijk om ook andere landen over de streep trekken, dat is belangrijk omdat de huidige klimaatplannen van alle landen nog lang niet voldoende zijn om de klimaatdoelen te halen.”

Eickhout vervolgt: “Maar het belangrijkst is wel de oproep tot het opzetten van financiële ondersteuning bij klimaatschade: zo zorgen we ervoor dat de kosten van klimaatverandering eerlijker wordt verdeeld en dat rijkere landen meebetalen voor de klimaatschade die zij elders veroorzaken. De huidige overstromingen in Pakistan zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Het land heeft nauwelijks bijgedragen aan klimaatvervuiling, maar betaalt wel de prijs voor de schade die andere vervuilers hebben veroorzaakt. Met zo’n fonds worden in ieder geval de kosten eerlijker verdeeld.”

Als de resolutie van vandaag over twee weken wordt aangenomen door het voltallige Europees Parlement, wordt dat de inzet van het Europees Parlement voor de klimaattop die plaatsvindt van 7 tot en met 18 november.

Wil jij ook natuur beschermen?

Word lid van GroenLinks en steun onze groene politiek! 💚

Lees verder