Staat van de Unie speech door Ursula von der Leyen

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op vrijdag 30 september 2022.

Tijdens de jaarlijkse ‘Staat van de Unie’-speech in het Europees Parlement gaf de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, haar toespraak in een geel-blauwe outfit; en dat was uiteraard niet zonder reden. De grote uitdagingen waar Europa op dit moment voor staat, zijn veelal terug te herleiden naar de Russische inval in Oekraïne. De oorlog in Oekraïne is ook onze oorlog, “tegen onze energie, onze economie, onze waarden en onze toekomst, maar uiteindelijk zal Europa in die strijd zegevieren”, zei Von der Leyen.

Een van de punten die Von der Leyen benoemde in haar toespraak was het belang van solidariteit in deze moeilijke periode waarin Rusland Oekraïne is binnengevallen en de gas- en olieprijzen stijgen. Ze benadrukte dan ook het belang dat de EU door blijft gaan met het (financieel) steunen van Oekraïne. Een van de manieren waarop dit zal gebeuren is het investeren van 100 miljoen euro in Oekraïense scholen.

Von der Leyen benoemde ook de naïviteit van de Europa. Ze zei in haar toespraak dat we niet geluisterd hebben naar de vele waarschuwingen die gegeven zijn over Poetin en Rusland. Het gevolg hiervan voelen we nu en het is belangrijk dat in heel Europa we niet meer afhankelijk zijn van Russisch gas.

Verduurzamen is dan ook prioriteit. Het is echter ook zo dat een snelle reactie moet komen op de stijgende energierekeningen. Lees hier meer over in dit artikel.

Daarna sprak Von der Leyen over de langetermijnuitdagingen betreffende klimaatverandering. Het veranderende klimaat heeft extremere weersomstandigheden als gevolg. Dit moet aangepakt worden. Een van de manieren waarop de EU dit wil realiseren is het verdubbelen van het aantal blusvliegtuigen om vernielingen beter tegen te gaan en te voorkomen.

Manfred Weber, leider van de EVP in het Europees Parlement, pleitte daarom voor een “winter van solidariteit”. “We kunnen Poetin verslaan en de energieprijzen verlagen”. Hij eindigde zijn toespraak met het benadrukken dat er te weinig EU-coördinatie is op het gebied van defensie en vroeg dan ook aan de Commissie om een Europees defensieplan te creëren.