‘Dit is Europa debat’ met Finse premier Senna Marin

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op vrijdag 30 september 2022.

Deze maand was de Finse Premier Senna Marin te gast in het Europees Parlement om haar visie op de toekomst van de Europese Unie te geven. De timing is uiteraard interessant. Het Scandinavische land staat op het punt om toe te treden tot de NAVO; iets wat een jaar geleden nog ondenkbaar was. In haar speech in Straatsburg spoorde de premier Europa dan ook aan om Oekraïne op militair gebied te blijven steunen.

Marin benoemde de moed en het uithoudingsvermogen van Oekraïners en het belang van hun overwinningen. Vandaar dat het volgens Marin ontzettend belangrijk is dat Europa blijft doorgaan met het leveren van goederen aan Oekraïne. Stevige sancties en visa restricties tegen Rusland moeten we daarbij niet schuwen.

Ook sprak Marin over zowel korte als lange termijn maatregelen tegen de stijgende energieprijzen. Hierin benoemde ze het belang van investeren in hernieuwbare energie om de energiecrisis tegen beëindigen. Ze stelde dat investeren in de groene transitie voor meer autonomie zorgt en dat we daarom het “Fit for 55” plan moeten uitvoeren.

De EU heeft laten zien te handelen in diverse crises, stelt Marin. Anderzijds hebben deze crises ook de zwakke plekken laten zien. Het is nu de taak aan Europa om deze te versterken: in energie, defensie, onafhankelijkheid en technologie.

“De huidige crisis is niet Europa’s eerste, en zal ook niet de laatste zijn” zegt Marin. Daarom roept ze Europa op om weerstand tegen de Russische energie-afpersing te bieden, verenigd te blijven en de Europese waarden te behouden: de rechtsstaat, democratie en mensenrechten.