Lijst met EU-voorstellen: Overzicht nieuw gepubliceerde EU-voorstellen VWS

1.

Kerngegevens

Officiële titel Overzicht nieuw gepubliceerde EU-voorstellen VWS
Document­datum 23-09-2022
Publicatie­datum 23-09-2022
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Commissie VWS

22 september 2022

Lijst van nieuwe EU-voorstellen

De Europese Commissie heeft in de periode tussen 1 september 2022 en 22 september 2022 de volgende voor deze vaste commissie relevante voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd1:

  • Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

    (Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

    Er zijn in de afgelopen periode geen nieuwe voorstellen voor EU-wetgeving binnen gekomen op het terrein van VWS.

  • Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

    (Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • Titel

    Voorstel voor een AANBEVELING VAN DE RAAD over toegang tot betaalbare en hoogwaardige langdurige zorg COM(2022)441 i

    Voorstel

    De minister verzoeken om een appreciatie van het voorstel. De appreciatie en het voorstel betrekken bij het commissiedebat van 30 november aanstaande over de EU-Gezondheidsraad d.d. 9 december 2022.

    Noot

    Dit voorstel hangt samen met de mededeling over de Europese zorgstrategie. Lidstaten worden hierin verzocht actie te ondernemen om gezamenlijke uitdagingen op het gebied van langdurige zorg aan te pakken. De aanbeveling stelt een reeks kwaliteitsbeginselen en richtsnoeren voor kwaliteitsborging voor en dringt bij lidstaten aan op maatregelen om de arbeidsvoorwaarden en scholingsmogelijkheden in de zorgsector te verbeteren. Verder bevat de aanbevelingen een aantal beginselen van goed beleidsbeheer en houdbare financiering.

    Raadsaanbevelingen zijn niet juridisch bindend.

  • Titel

    COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS EU response to COVID-19: preparing for autumn and winter 2023 COM(2022)452 i

    Voorstel

    BNC-fiche afwachten en na ommekomst agenderen voor een schriftelijk overleg.

    Noot

    Met deze mededeling wil de Commissie lidstaten aansporen om de vaccinatiegraad te verbeteren (met name voor de meest kwetsbare groepen) en te zorgen voor duidelijke communicatie met burgers. Daarnaast roept de Commissie lidstaten op om de ontwikkeling van het COVID-19 virus voldoende te blijven monitoren (d.m.v. testen en sequencing) en waar nodig maatregelen te nemen. Voor wat betreft vrij reizen in de EU onderstreept de Commissie dat lidstaten alleen reisbeperkingen zouden moeten opleggen wanneer deze absoluut noodzakelijke en proportioneel zijn. In dat geval kunnen lidstaten tot juni 2023 gebruik maken van het EU digitaal covid certificaat.

  • Titel

    MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S over de Europese zorgstrategie COM(2022)440 i

    Voorstel

    BNC-fiche afwachten en na ommekomst agenderen voor een schriftelijk overleg.

    Noot

    Met deze strategie wil de Commissie werken aan het realiseren van hoogwaardige, betaalbare en toegankelijke zorg in de hele EU en het verbeteren van de situatie van zowel zorgontvangers als professionele en informele zorgverleners. Zo beveelt de Commissie de lidstaten aan nationale actieplannen op te stellen om de beschikbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg te verbeteren voor iedereen. Verder wordt lidstaten aanbevolen te zorgen voor billijke arbeidsvoorwaarden en opleiding voor zorgverleners. De mededeling gaat gepaard met voorstellen voor twee Raadsaanbevelingen: één over de herziening van de Barcelona-doelstellingen voor voor- en vroegschoolse educatie en opvang (voortouw SZW) en één over de toegang tot betaalbare en hoogwaardige langdurige zorg.

  • Titel

    Proposal for a COUNCIL RECOMMENDATION on strengthening prevention through early detection: A new EU approach on cancer screening replacing Council Recommendation 2003/878/EC COM(2022)474 i

    Voorstel

    De minister verzoeken om een appreciatie van het voorstel. De appreciatie en het voorstel betrekken bij het commissiedebat van 30 november aanstaande over de EU-Gezondheidsraad d.d. 9 december 2022.

    Noot

    De raadsaanbeveling volgt uit het eerder gepresenteerde Europese kankerbestrijdingsplan. De aanbeveling is gericht op de opsporing van kanker in een vroeg stadium en het verhogen van het aantal screenings. Deze aanbevelingen moeten lidstaten helpen om de doelstelling te behalen dat tegen 2025 90% van de bevolking die in aanmerking komt voor screening op borst-, baarmoederhals- en colorectale kanker deze screening krijgt aangeboden. Ook wordt aanbevolen de gerichte screening uit te breiden tot andere vormen van kanker, met name prostaat-, long- en maagkanker.

    Raadsaanbevelingen zijn niet juridisch bindend.

    1 Voor een overzicht van behandelopties per type EU-voorstel, zie dit overzicht op Plein2 (interne link).

    1


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.