Europa Vandaag: een Nederlandse 'Staat van de Unie'

dinsdag 20 september 2022, 8:00

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Press conference by Viktor ORBAN, Prime Minister of Hungary, on the refugee crisis
Bron: The Council of the European Union

Raad behandelt Rechtsstaat

De ministers van Algemene Zaken worden verwacht in Brussel, om de Europese Raad i van 20-21 oktober voor te bereiden. De Europese Raad zal voornamelijk gaan over Oekraïne, energie, economische vraagstukken en de externe betrekkingen van de EU.

Verder zal de Raad haar jaarlijkse dialoog over de rechtsstaat houden. Zo behandelt ze een rapport van de Europese Commissie i over de rechtsstaat in 2022. De Commissie heeft zich voorgenomen om 7,5 miljard euro aan subsidies aan Hongarije af te sluiten. Zal dit de Raad aansporen om ook sneller maatregelen te nemen?

Over erbarmelijke situaties gesproken, ook de relatie EU-Verenigd Koninkrijk komt aan bod. Hoe staat het met de betrekkingen met het VK, nu de herboren brexitbejubelaar Liz Truss i premier is geworden? Eerder riep Ursula von der Leyen i Truss al op om de brexitakkoorden te respecteren, maar het is de vraag of zij hiernaar zal luisteren. De Britten kwamen allerlei bepalingen uit het Noord-Ierse protocol al niet na.


Willem-Alexander leesat de Troonrede voor - Foto Wikimedia Hannolans
Bron: Wikimedia / Hannolans

Vergeet-mEU-nietje

Het is weer de derde dinsdag van de maand, en dat betekent Prinsjesdag i. De glazen koets is opgepoetst, het strand is vol met oefenende paarden, en de politici hebben hun mooiste outfit klaarliggen. De eerste plannen van de Miljoenennota zijn al uitgelekt, wat eigenlijk nét zo'n traditie is als Prinsjesdag zelf.

De vraag is natuurlijk, hoeveel aandacht krijgt Europa in de troonrede? Vorig jaar werden er drie alinea's besteed aan Europese onderwerpen. De verwachtingen van de redactie van Europa-Nu: meer steun naar Oekraïne, sterkere Europese samenwerking op gebied van de energiecrisis en verduurzaming in Europees verband.

Nu alle kabinetsleden aanwezig zijn bij Prinsjesdag, is de vraag wel, wie gaat er naar de eerdergenoemde Raad Algemene Zaken? Normaal zou Wopke Hoekstra i of Liesje Schreinemacher i gaan, maar die hebben andere verplichtingen. Wie-o-wie zal de Nederlandse stem vertegenwoordigen bij deze Raad?


 
Frans Timmermans
Bron: © European Union, 2018

Frans timmert aan het klimaat

Vandaag geeft Frans Timmermans i tijdens een werkbezoek aan de Verenigde Staten een speech aan Columbia University. Later op de dag ontmoet hij ook de president van Colombia. Als voorbereiding kan hij wellicht de 2011 film Colombiana kijken, om er een mooie drieparing van te maken.

Daarnaast is hij bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De landen toespreken laat hij echter over aan Charles Michel i die de landen namens de EU mag toespreken. Als klimaatchef van de EC neemt Timmermans wel deel aan de klimaatgerelateerde evenementen die georganiseerd worden.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

20 september

Raad Algemene Zaken

Bespreekt de staat van de rechtsstaat en bereidt de Europese Raad voor.

20 september

Nederlandse regering

Koning leest de troonrede voor.

19-21 september

Europese Commissie

Frans Timmermans houdt een speech bij Columbia University en ontmoet de president van Colombia. Ook is hij bij de Algemene Vergadering van de VN.

20-23 september

Verenigde Naties

Algemene Vergadering Verenigde Naties.