Initiatiefwet verbod ‘homogenezing’ naar Raad van State

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op zaterdag 6 augustus 2022.

De initiatiefwet verbod op ‘homogenezing’ is af en gaat vandaag, op de dag van de CanalParade in Amsterdam, voor advies naar de Raad van State. D66 schreef de wet samen met VVD, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren. Het uitvoeren van conversietherapie gaat door de wet bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal een jaar of geldboete tot € 22.500. Ook het aanbieden van en reclame maken voor dit soort praktijken worden strafbaar.

Jeanet van der Laan

Tweede Kamerlid; Hoger onderwijs & Wetenschap, Emancipatie, Sport & bewegen, Preventie

06.08.2022

Tweede Kamer nieuws

LHBTIQ+

Vrijheid en gelijkheid

In Nederland worden nog altijd mensen slachtoffer van zogenaamde ‘homogenezingstherapie’. Dit soort ‘therapieën’ hebben als doel om de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van slachtoffers te veranderen of onderdrukken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door herhaaldelijke gebedssessies waarbij duivelsuitdrijving voorkomt of speciale kampen die jongeren moeten genezen van hun homoseksualiteit.

D66-Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan: ‘Deze middeleeuwse praktijken komen nog steeds voor in Nederland. Homogenezing is absurd en heeft grote gevolgen voor slachtoffers. In Nederland mag je zijn wie je bent. Daarom ben ik blij dat we dit nu, met een grote meerderheid in de Kamer, gaan verbieden. De wet is nu helemaal af en gaat voor advies naar de Raad van State. We hopen zo snel mogelijk met dat advies aan de slag te kunnen gaan.’

VVD-Tweede Kamerlid Hatte van der Woude: ‘Van liefde hoef je nooit genezen te worden. Dit soort misdadige praktijken moeten we uitroeien. Niet alleen om jonge, kwetsbare mensen te beschermen maar juist omdat iedereen mag houden van wie hij of zij wil houden.’

De initiatiefwet verbod ‘homogenezing’ gaat nu voor advies naar de Raad van State. Nadat dit advies is verwerkt kan de wet in de Tweede Kamer worden behandeld.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle items

14.02.2022

‘Homogenezing’ verbieden

Onze initiatiefwet gaat 'homogenezing' bestraffen.

Lees verder

15.12.2021

Belangrijke stappen tegen racisme en discriminatie

D66 is blij met de stappen die worden die in het coalitieakkoord worden gezet tegen racisme en discriminatie.

Lees verder

15.12.2021

Coalitie voert Regenboog Stembusakkoord uit

Hiermee schaart de coalitie zich achter de voorstellen van COC-Nederland voor meer LHBTI-acceptatie en het bestrijden van geweld tegen LHBTI’ers.

Lees verder

Home Nieuws Initiatiefwet verbod homogenezing naar Raad van State