Besluit 2022/997 - Tijdens de tiende vergadering van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen namens de EU in te nemen standpunt ten aanzien van het voorstel tot wijziging van bijlage A bij dat verdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 7 april 2022 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2022/997 van de Raad van 7 april 2022 betreffende het tijdens de tiende vergadering van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen namens de Europese Unie in te nemen standpunt ten aanzien van het voorstel tot wijziging van bijlage A bij dat verdrag

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2022/997 of 7 April 2022 on the position to be taken on behalf of the European Union at the tenth meeting of the Conference of the Parties to the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants as regards the proposal for amendment of Annex A to that Convention
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2022/997
Origineel voorstel COM(2021)174 NLEN
Celex-nummer i 32022D0997

3.

Wettekst

27.6.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 168/63

 

BESLUIT (EU) 2022/997 VAN DE RAAD

van 7 april 2022

betreffende het tijdens de tiende vergadering van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen namens de Europese Unie in te nemen standpunt ten aanzien van het voorstel tot wijziging van bijlage A bij dat verdrag

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen (het “verdrag”) is op 17 mei 2004 in werking getreden en is namens de Unie gesloten bij Besluit 2006/507/EG van de Raad (1).

 

(2)

Het Verdrag van Stockholm is in de Unie ten uitvoer gelegd bij Verordening (EU) 2019/1021 van het Europees Parlement en de Raad (2).

 

(3)

Krachtens artikel 8 van het verdrag kan de Conferentie van de Partijen bij het verdrag chemische stoffen opnemen in de bijlagen A, B en/of C bij het verdrag en de controlemaatregelen met betrekking tot dergelijke chemische stoffen specificeren.

 

(4)

Tijdens haar tiende vergadering zal de Conferentie van de Partijen bij het verdrag naar verwachting een besluit vaststellen om nog meer chemische stoffen in bijlage A bij het verdrag op te nemen.

 

(5)

Ter bescherming van de gezondheid van de mens en het milieu tegen verdere lozingen van perfluorhexaansulfonzuur (PFHxS), zouten daarvan en aan PFHxS verwante verbindingen moeten de productie en het gebruik van die chemische stoffen wereldwijd worden beperkt of beëindigd en moet de opname ervan in de desbetreffende bijlagen bij het verdrag worden ondersteund.

 

(6)

Het is passend het tijdens de tiende vergadering van de Conferentie van de Partijen namens de Europese Unie in te nemen standpunt ten aanzien van de wijzigingen van bijlage A te bepalen, aangezien deze wijzigingen voor de Unie bindend zullen zijn,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het namens de Unie tijdens de tiende vergadering van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen in te nemen standpunt bestaat erin om haar steun te geven aan de opneming van perfluorhexaansulfonzuur (PFHxS), zouten daarvan en aan PFHxS verwante verbindingen in bijlage A bij het verdrag, met inachtneming van de desbetreffende aanbevelingen van de Toetsingscommissie persistente organische verontreinigende stoffen, zonder specifieke vrijstellingen.

Artikel 2

In het licht van de ontwikkelingen tijdens de tiende vergadering van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag kunnen de vertegenwoordigers van de Unie, in overleg met de lidstaten tijdens de coördinatievergaderingen ter plaatse, instemmen met kleine wijzigingen van het in artikel 1 bedoelde standpunt, zonder dat de Raad daartoe een nieuw besluit moet vaststellen.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de datum van de vaststelling ervan.

Gedaan te Luxemburg, 7 april 2022.

Voor de Raad

De voorzitter

  • J. 
    DENORMANDIE
 

  • (1) 
    Besluit 2006/507/EG van de Raad van 14 oktober 2004 betreffende de sluiting namens de Europese Gemeenschap van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen (PB L 209 van 31.7.2006, blz. 1).
  • (2) 
    Verordening (EU) 2019/1021 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende persistente organische verontreinigende stoffen (PB L 169 van 25.6.2019, blz. 45).
 


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

4.

Origineel voorstel

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.