Verordening 2021/2283 - Opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 22 december 2021 gepubliceerd en is op 23 december 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2021/2283 van de Raad van 20 december 2021 betreffende de opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten, en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1388/2013

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EU) 2021/2283 of 20 December 2021 opening and providing for the management of autonomous tariff quotas of the Union for certain agricultural and industrial products, and repealing Regulation (EU) No 1388/2013
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2021/2283
Regdoc-nummer ST(2021)14314
Origineel voorstel COM(2021)707 NLEN
Celex-nummer i 32021R2283

3.

Key dates

Document 20-12-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 22-12-2021; PB L 458 p. 33-46
Inwerkingtreding 23-12-2021; in werking datum publicatie +1 zie art 5
01-01-2022; Toepassing zie art 5
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

22.12.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 458/33

 

VERORDENING (EU) 2021/2283 VAN DE RAAD

van 20 december 2021

betreffende de opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten, en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1388/2013

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 31,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bepaalde landbouw- en industrieproducten worden in de Unie in ontoereikende mate vervaardigd om aan de specifieke behoeften van de industriële afnemers in de Unie te voldoen. Dit betekent dat het aanbod van deze producten in de Unie afhankelijk is van invoer uit derde landen. Er moet onmiddellijk op de meest gunstige voorwaarden in de meest dringende behoeften van de Unie worden voorzien. Daarom moeten autonome tariefcontingenten van de Unie (“contingenten”) worden geopend in het kader waarvan passende contingenten van deze producten tegen preferentiële contingentrechten kunnen worden ingevoerd, zonder dat de desbetreffende markten worden verstoord dan wel het opstarten of ontwikkelen van productie in de Unie wordt belemmerd.

 

(2)

Er moet worden gewaarborgd dat alle importeurs in de Unie ononderbroken en gelijke toegang hebben tot de tariefcontingenten en er moet ook worden gewaarborgd dat de voor deze contingenten vastgestelde rechten ononderbroken van toepassing zijn op de gehele invoer van de betrokken producten in alle lidstaten totdat de contingenten zijn uitgeput.

 

(3)

Bij Uitvoeringsverordening (EU) 2015/2447 van de Commissie (1) is een regeling voor het beheer van contingenten vastgesteld die een gelijke en ononderbroken toegang tot de tariefcontingenten, een ononderbroken toepassing van de rechten en een toewijzing in chronologische volgorde van de aanvaarding van de aangiften voor het vrije verkeer waarborgt. De bij deze verordening geopende tariefcontingenten moeten derhalve door de Commissie en de lidstaten overeenkomstig die regeling worden beheerd.

 

(4)

De omvang van een contingent wordt meestal uitgedrukt in aanvullende gewichtseenheden. Voor bepaalde producten waarvoor een contingent wordt geopend, wordt daarentegen een andere aanvullende eenheid gebruikt. Wanneer voor die producten geen aanvullende eenheid is vermeld in de gecombineerde nomenclatuur die is vastgesteld in bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad (2) (“de gecombineerde nomenclatuur”), kan er onzekerheid bestaan over de gebruikte aanvullende eenheid. Omwille van de duidelijkheid en in het belang van een beter contingentbeheer moet daarom worden bepaald dat deze contingenten slechts kunnen worden benut wanneer de precieze hoeveelheid van de ingevoerde producten wordt vermeld in de aangifte voor het vrije verkeer, uitgedrukt in de voor het contingent geldende aanvullende eenheid zoals vermeld voor die producten in deze verordening.

 

(5)

Er moet worden verduidelijkt dat mengsels, bereidingen of samenstellingen van producten waarvoor contingenten gelden, zijn uitgesloten van het toepassingsgebied van deze verordening, aangezien de contingenten alleen gelden voor de producten zoals die in deze verordening zijn beschreven.

 

(6)

Verordening (EU) nr. 1388/2013 van de Raad (3) is veelvuldig gewijzigd. Aangezien de codes van de gecombineerde nomenclatuur zijn bijgewerkt bij Uitvoeringsverordening (EU) 2021/1832 van de Commissie (4), zou een groot aantal wijzigingen in Verordening (EU) nr. 1388/2013 moeten worden aangebracht. Omwille van de duidelijkheid en de transparantie moet die verordening derhalve in haar geheel worden vervangen.

 

(7)

Overeenkomstig het evenredigheidsbeginsel is het voor de verwezenlijking van de fundamentele doelstelling om de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.