Besluit 2021/2144 - Standpunt EU tijdens de 32e zitting van de algemene vergadering van de Internationale Maritieme Organisatie over de vaststelling van wijzigingen van de richtsnoeren voor onderzoek uit hoofde van het geharmoniseerd systeem van onderzoek en certificatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 6 december 2021 gepubliceerd en is op 2 december 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2021/2144 van de Raad van 2 december 2021 betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen tijdens de 32e zitting van de algemene vergadering van de Internationale Maritieme Organisatie over de vaststelling van wijzigingen van de richtsnoeren voor onderzoek uit hoofde van het geharmoniseerd systeem van onderzoek en certificatie

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2021/2144 of 2 December 2021 on the position to be taken on behalf of the European Union at the International Maritime Organization during the 32nd session of its Assembly on the adoption of amendments to the Survey Guidelines under the Harmonized System of Survey and Certification (HSSC)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2021/2144
Regdoc-nummer ST(2021)13964
Origineel voorstel COM(2021)671 NLEN
Celex-nummer i 32021D2144

3.

Key dates

Document 02-12-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 06-12-2021; PB L 433 p. 17-18
Inwerkingtreding 02-12-2021; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

6.12.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 433/17

 

BESLUIT (EU) 2021/2144 VAN DE RAAD

van 2 december 2021

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen tijdens de 32e zitting van de algemene vergadering van de Internationale Maritieme Organisatie over de vaststelling van wijzigingen van de richtsnoeren voor onderzoek uit hoofde van het geharmoniseerd systeem van onderzoek en certificatie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 100, lid 2, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het optreden van de Unie in de zeevervoerssector moet gericht zijn op de verbetering van de maritieme veiligheid en op de bescherming van het mariene milieu en de gezondheid van de mens.

 

(2)

De algemene vergadering van de Internationale Maritieme Organisatie zal tijdens haar 32e zitting, van 6 tot en met 15 december 2021, de richtsnoeren voor onderzoek van 2021 in het kader van het geharmoniseerd systeem van onderzoek en certificatie (“richtsnoeren voor onderzoek”) vaststellen en resolutie A.1140(31) van de algemene vergadering van de IMO intrekken, waarin de richtsnoeren voor onderzoek van 2019 zijn opgenomen.

 

(3)

Het is wenselijk het standpunt vast te stellen dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de 32e zitting, omdat de wijzigingen in de richtsnoeren voor onderzoek een beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het Unierecht, namelijk op Verordening (EG) nr. 391/2009 van het Europees Parlement en de Raad (1).

 

(4)

De vaststelling van de richtsnoeren voor onderzoek van 2021 en de intrekking van de richtsnoeren voor onderzoek van 2019 maken deel uit van een regelmatige herziening. De Unie moet derhalve die wijzigingen steunen, omdat zij waarborgen dat de richtsnoeren voor onderzoek up-to-date blijven.

 

(5)

De Unie is geen lid van de IMO, noch partij bij de desbetreffende verdragen en codes. De Raad moet de lidstaten derhalve machtigen om tijdens de 32e zitting het standpunt van de Unie te vertolken.

 

(6)

De werkingssfeer van dit besluit moet beperkt blijven tot de inhoud van de voorgestelde wijzigingen, voor zover die gevolgen kunnen hebben voor gemeenschappelijke regels van de Unie en onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie vallen. Dit besluit doet geen afbreuk aan de verdeling van bevoegdheden tussen de Unie en de lidstaten,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de 32e zitting van de algemene vergadering van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) houdt in dat wordt ingestemd met de vaststelling van de richtsnoeren voor onderzoek van 2021 in het kader van het geharmoniseerd systeem van onderzoek en certificatie, zoals vastgelegd in IMO-document III 7/17/Add.1, punt 8 en bijlage 6, en met de daaruit voortvloeiende intrekking van Resolutie A.1140(31) van de algemene vergadering van de IMO.

Artikel 2

  • 1. 
    Het in artikel 1 vervatte standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen betreft de voornoemde wijzigingen voor zover zij onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie vallen en gevolgen kunnen hebben voor de gemeenschappelijke regels van de Unie. Het wordt vertolkt door de lidstaten, die alle lid zijn van de IMO en gezamenlijk optreden in het belang van de Unie.
  • 2. 
    Kleine wijzigingen van het in artikel 1 bedoelde standpunt kunnen worden overeengekomen zonder nader besluit van de Raad.

Artikel 3

De lidstaten worden gemachtigd ermee in te stemmen dat ze in het belang van de Unie gebonden zijn door de in artikel 1 genoemde wijzigingen voor zover die wijzigingen onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie vallen.

Artikel 4

Dit besluit...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.