Uitvoeringsbesluit 2021/2058 - 23 november 2021 Machtiging van Italië een verlaagd belastingtarief toe te passen op stroom die rechtstreeks wordt geleverd aan schepen, met uitzondering van particuliere pleziervaartuigen, die op een ligplaats in een haven zijn afgemeerd

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit uitvoeringsbesluit is geldig van 1 januari 2022 tot 31 december 2027 en moest uiterlijk op 25 november 2021 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/2058 van de Raad van 23 november 2021 waarbij Italië wordt gemachtigd een verlaagd belastingtarief toe te passen op stroom die rechtstreeks wordt geleverd aan schepen, met uitzondering van particuliere pleziervaartuigen, die op een ligplaats in een haven zijn afgemeerd

officiële Engelstalige titel

Council Implementing Decision (EU) 2021/2058 of 23 November 2021 authorising Italy to apply a reduced rate of taxation to electricity supplied directly to vessels, other than private pleasure craft, at berth in a port
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsbesluit
Wetgevingsnummer Uitvoeringsbesluit 2021/2058
Regdoc-nummer ST(2021)13280
Origineel voorstel COM(2021)630 NLEN
Celex-nummer i 32021D2058

3.

Key dates

Document 23-11-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 26-11-2021; PB L 422 p. 1-2
Inwerkingtreding 25-11-2021; van kracht datum kennisgeving
01-01-2022; Toepassing zie art 2
Einde geldigheid 31-12-2027; zie art. 2
Kennisgeving 25-11-2021

4.

Wettekst

26.11.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 422/1

 

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2021/2058 VAN DE RAAD

van 23 november 2021

waarbij Italië wordt gemachtigd een verlaagd belastingtarief toe te passen op stroom die rechtstreeks wordt geleverd aan schepen, met uitzondering van particuliere pleziervaartuigen, die op een ligplaats in een haven zijn afgemeerd

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2003/96/EG van de Raad van 27 oktober 2003 tot herstructurering van de communautaire regeling voor de belasting van energieproducten en elektriciteit (1), en met name artikel 19,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In zijn brief van 14 september 2020 heeft Italië overeenkomstig de in artikel 19 van Richtlijn 2003/96/EG vastgelegde procedure verzocht om machtiging tot toepassing van een verlaagd belastingtarief op stroom die rechtstreeks wordt geleverd aan zeeschepen en binnenschepen, met uitzondering van particuliere pleziervaartuigen, die zijn afgemeerd op een ligplaats in een haven (“walstroom”). In zijn brief van 12 mei 2021 heeft Italië aanvullende informatie verstrekt.

 

(2)

Met het verlaagde belastingtarief wil Italië het gebruik van walstroom bevorderen. Het gebruik van dergelijke stroom wordt beschouwd als een minder milieubelastende manier om schepen die op een ligplaats in een haven zijn afgemeerd, van stroom te voorzien dan de verbranding van bunkerbrandstoffen door die schepen.

 

(3)

Voor zover het gebruik van walstroom de uitstoot voorkomt van luchtverontreinigende stoffen als gevolg van de verbranding van bunkerbrandstoffen door schepen die op een ligplaats in een haven zijn afgemeerd, verbetert de maatregel de lokale luchtkwaliteit in havensteden. Er wordt bijgevolg verwacht dat het verlaagde belastingtarief voor walstroom zal bijdragen aan de doelstellingen van het milieu-, gezondheids- en klimaatbeleid van de Unie.

 

(4)

De machtiging van Italië om een verlaagd belastingtarief toe te passen op walstroom, gaat niet verder dan wat nodig is om het gebruik van die elektriciteit te bevorderen, aangezien stroomopwekking aan boord vanuit concurrentieoogpunt in de meeste gevallen nog altijd het interessantste alternatief zal zijn. Om dezelfde reden, en omdat de technologie momenteel nog niet wijdverbreid is op de markt, valt niet te verwachten dat de toepassing van een verlaagd belastingtarief voor walstroom gedurende de periode van toepassing van dat verlaagd belastingtarief tot grote concurrentieverstoringen zal leiden en de goede werking van de interne markt zal belemmeren.

 

(5)

Om scheepsexploitanten en havenbeheerders, alsook elektriciteitsdistributeurs en -herdistributeurs in staat te stellen het gebruik van walstroom te blijven bevorderen, moet Italië worden gemachtigd een verlaagd belastingtarief toe te passen op walstroom.

 

(6)

Overeenkomstig artikel 19, lid 2, van Richtlijn 2003/96/EG dienen machtigingen die uit hoofde van de in artikel 19, lid 1, van die richtlijn vastgelegde procedure worden verleend, strikt beperkt in de tijd te zijn. Om ervoor te zorgen dat de machtiging lang genoeg geldt om de marktdeelnemers er niet van te weerhouden de noodzakelijke investeringen te doen, is het passend de gevraagde machtiging met ingang van 1 januari 2022 voor zes jaar te verlenen. De machtiging komt echter te vervallen vanaf de datum van toepassing van algemene bepalingen betreffende belastingvoordelen voor walstroom die de Raad op grond van artikel 113 of een andere bepaling van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie zou vaststellen, indien die bepalingen vóór 31 december 2027 van toepassing worden.

 

(7)

Dit besluit laat de toepassing van de Unieregels betreffende staatssteun onverlet...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.