Besluit 2021/1744 - Standpunt EU tijdens de 15de Algemene Vergadering van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (OTIF)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 4 oktober 2021 gepubliceerd en is op 28 september 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2021/1744 van de Raad van 28 september 2021 tot vaststelling van het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de 15de Algemene Vergadering van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (OTIF)

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2021/1744 of 28 September 2021 establishing the position to be adopted on behalf of the European Union at the 15th General Assembly of the Intergovernmental Organisation for International Carriage by Rail (OTIF)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2021/1744
Regdoc-nummer ST(2021)11576
Origineel voorstel COM(2021)478 EN
Celex-nummer i 32021D1744

3.

Key dates

Document 28-09-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 04-10-2021; PB L 351 p. 1-10
Inwerkingtreding 28-09-2021; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

4.10.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 351/1

 

BESLUIT (EU) 2021/1744 VAN DE RAAD

van 28 september 2021

tot vaststelling van het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de 15de Algemene Vergadering van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (OTIF)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Unie is bij Besluit 2013/103/EU van de Raad (1) toegetreden tot het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer van 9 mei 1980, zoals gewijzigd bij het Protocol van Vilnius van 3 juni 1999 (“Cotif”).

 

(2)

De Algemene Vergadering van de OTIF is opgericht overeenkomstig artikel 13, § 1, punt a), Cotif (de “Algemene Vergadering”).

 

(3)

De Unie neemt deel aan de Algemene Vergadering overeenkomstig Cotif, het reglement van orde van de Algemene Vergadering en de Overeenkomst betreffende de toetreding van de Unie tot Cotif.

 

(4)

Tijdens haar 15de vergadering, die gepland is op 28 en 29 september 2021, zal de Algemene Vergadering naar verwachting besluiten nemen over: de voorbereiding van een langetermijnstrategie voor de OTIF; een voorstel voor een regeling inzake de verkiezing en de arbeidsvoorwaarden van de secretaris-generaal; een voorstel om de activiteiten van de ad-hoccommissie voor samenwerking en de werkgroep van juridisch deskundigen samen te voegen tot één ad-hoccommissie juridische zaken en internationale samenwerking; een voorstel voor een besluit inzake de monitoring en evaluatie van de rechtsinstrumenten van de OTIF; en een voorstel tot wijziging van het reglement van orde van de Algemene Vergadering.

 

(5)

Tijdens die zitting zal de Algemene Vergadering naar verwachting ook de standpunten van de OTIF over het initiatief van de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Europa (“UNECE”) inzake de eenmaking van de spoorwegregelgeving formuleren, met name wat betreft twee alternatieve benaderingen van de eenmaking van de spoorwegwetgeving op mondiaal niveau.

 

(6)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de 15de Algemene Vergadering van de OTIF, aangezien de Unie lid is van de OTIF en de door de Algemene Vergadering te nemen besluiten van invloed zijn op de werking en ontwikkelingsstrategie van de organisatie.

 

(7)

De 15de Algemene Vergadering zal zich beraden over de aanneming van een juridisch bindend instrument ter regulering van de verkiezing en de arbeidsvoorwaarden van de secretaris-generaal, een van de organen van de OTIF als bedoeld in artikel in artikel 13 Cotif. Het nieuwe instrument zou een alomvattend kader bieden dat alle belangrijke aspecten van het onderwerp bestrijkt (verkiezingsbeginselen, kwalificatiecriteria, oproep tot kandidaatstelling, indiening en behandeling van sollicitaties, transparantie, stemming, arbeidsvoorwaarden enz.).

 

(8)

Wat de strategische ontwikkeling van de OTIF betreft, stelt de secretaris-generaal voor de besprekingen over een ontwerpvoorstel voor een langetermijnstrategie voor de OTIF intensiever voort te zetten, na de raadpleging die begin 2021 werd gehouden. Daarna zal een herzien ontwerpvoorstel ter behandeling en goedkeuring worden voorgelegd tijdens de volgende gewone zitting van de Algemene Vergadering. Van de Algemene Vergadering wordt verwacht dat zij de secretaris-generaal de opdracht geeft de nodige maatregelen hiervoor te nemen.

 

(9)

De Algemene Vergadering zal overwegen om de activiteiten van de ad-hoccommissie voor samenwerking en die van de werkgroep van juridisch deskundigen samen te voegen tot één ad-hoccommissie...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.