Amendement Westerveld over het nadrukkelijker informeren en betrekken van de medezeggenschap - Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met onder andere de uitbreiding van het bestuurlijk handhavingsinstrumentarium (Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs)

Dit amendement i is onder nr. 28 toegevoegd aan wetsvoorstel 35920 - Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met onder andere de uitbreiding van het bestuurlijk handhavingsinstrumentarium (Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs); Amendement; Amendement van het lid Westerveld over het nadrukkelijker informeren en betrekken van de medezeggenschap
Document­datum 29-06-2022
Publicatie­datum 29-06-2022
Nummer KST3592028
Kenmerk 35920, nr. 28
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 920

Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met onder andere de uitbreiding van het bestuurlijk handhavingsinstrumentarium (Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs)

Nr. 28

AMENDEMENT VAN HET LID WESTERVELD

Ontvangen 29 juni 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Voor artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL aI. WIJZIGING WET MEDEZEGGENSCHAP OP SCHOLEN

De Wet medezeggenschap op scholen wordt als volgt gewijzigd:

Na artikel 7 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 7a. Onder de aandacht brengen instemmings- of adviesbevoegdheid

Indien het bevoegd gezag een voorstel voor advies of instemming voorlegt aan de medezeggenschapsraad of een geleding, wijst het bevoegd gezag de medezeggenschapsraad of die geleding uitdrukkelijk op haar instemmings- of adviesbevoegdheid.

B

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Het eerste lid komt te luiden:
  • 1. 
    Het bevoegd gezag verstrekt de medezeggenschapsraad, ongevraagd, tijdig alle inlichtingen die de medezeggenschapsraad voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijze nodig kan hebben.
  • 2. 
    In het tweede lid, aanhef, wordt «De medezeggenschapsraad ontvangt» vervangen door «Het bevoegd gezag verstrekt de medezeggenschapsraad».

kst-35920-28 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het opschrift wordt na «7,» ingevoegd «7a,».
  • 2. 
    In de aanhef wordt na «7,» ingevoegd «7a,».

II

In artikel IV wordt na onderdeel I een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ia

Na artikel 8a.2.1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8a.2.1a. Onder de aandacht brengen instemmings- of adviesbevoegdheid

Indien het bevoegd gezag een voorstel voor advies of instemming voorlegt aan de studentenraad, wijst het bevoegd gezag de studentenraad uitdrukkelijk op haar instemmings- of adviesbevoegdheid.

III

In artikel V wordt na onderdeel B een onderdeel ingevoegd, luidende: Ba

Na artikel 9.32 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9.32a. Onder de aandacht brengen instemmings- of adviesbevoegdheid

Indien het college van bestuur een voorstel voor advies of instemming voorlegt aan de universiteitsraad, wijst het college de universiteitsraad uitdrukkelijk op haar instemmings- of adviesbevoegdheid.

IV

In artikel V wordt na onderdeel E een onderdeel ingevoegd, luidende: Ea

Na artikel 10.19 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 10.19a. Onder de aandacht brengen instemmings- of adviesbevoegdheid

Indien het college van bestuur een voorstel voor advies of instemming voorlegt aan de medezeggenschapsraad, wijst het college de medezeggenschapsraad uitdrukkelijk op haar instemmings- of adviesbevoegdheid.

Toelichting

De voorliggende wet geeft de Minister meer handhavingsbevoegd-heden om in te grijpen bij misstanden op scholen en instellingen. Wat de indiener betreft is het ook belangrijk dat in het voortraject al meer gedaan wordt om ingrijpen te voorkomen. Niet alleen van buitenaf door de Inspectie of Minister, maar vooral ook van binnenuit de school of instelling. De medezeggenschapsraad (MR) speelt hierin een belangrijke rol. Volgens de indiener is niemand meer gebaat bij kwalitatief goed onderwijs en goede randvoorwaarden dan de medewerkers, ouders, scholieren en studenten zelf.

De medezeggenschapsraad heeft op verschillende aspecten het recht op informatie, het recht om te adviseren en het recht om mede te beslissen. Desondanks voelen nog steeds te veel medezeggenschapsraden zich onvoldoende betrokken of te laat betrokken bij de totstandkoming van beleid. Tevens hebben niet alle medezeggenschapsraden optimale kennis over hun reeds bestaande wettelijke bevoegdheden. Goede medezeggenschap komt alleen tot stand wanneer bestuurders ook ontvankelijk zijn voor de bijdragen van de medezeggenschapsraden en hen proactief en tijdig bij de besluitvorming betrekken. Anders resteert medezeggenschap slechts als een papieren werkelijkheid.

Dit amendement regelt dat bestuurders de plicht krijgen om de medezeggenschapsraad proactief te wijzen op hun advies- of instem-mingsbevoegdheid in relevante zaken. Tevens verruimt dit amendement de grondslag van de informatieplicht in de Wet Medezeggenschap op Scholen naar informatie wat noodzakelijk zou kunnen zijn voor de medezeggenschapsraad om de taak goed te kunnen uitoefenen. Daarmee komt de grondslag in WMS in lijn te liggen met de grondslag in de WHW. Dit amendement houdt de wettelijke bevoegdheden van de medezeggenschapsraden verder in stand.

Westerveld

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 920, nr. 28 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.