Europa Vandaag: de Raad Milieu laat er geen gras over groeien

dinsdag 28 juni 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

Bos

De Raad Milieu laat er geen gras over groeien

Nadat het Europees Parlement i vorige week heeft ingestemd met een aantal cruciale onderdelen van het Fit for 55 pakket, is het nu aan de Raad Milieu i om dit dossier te behandelen. De Raad zal zich oriënteren op de regeling voor de handel in broeikasgasemmissierechten, de verdeling van de inspanningen rondom het reduceren van uitstoot, de oprichting van een sociaal klimaatfonds en het herzien van de regels voor CO2-emissienormen voor nieuwe personenauto's en bedrijfs-voertuigen. Het Fit for 55 pakket moet de netto uitstoot in de EU i in 2030 met ten minste 55% verminderen ten opzichte van 1990.

De ministers behandelen ook een voorstel om ontbossing tegen te gaan. Het uiteindelijke doel van de verordening is het garanderen dat producten die beschikbaar zijn op de Europese interne markt geen bijdrage leveren aan wereldwijde ontbossing of bosdegradatie.

 

 
Kremlin
Bron: WikiMedia/Meghas

G7 gaat voor goud

Vandaag wordt door de G7 de conclusies van de G7-top in Schloss Elmau gepresenteerd. Bij het driedaagse evenement, georganiseerd door het Duitse voorzitterschap, werd onder andere gesproken over de gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne, de mondiale financiële situatie, veiligheid, duurzaamheid en digitalisatie.

De leden van de G7 zullen ook een investeringsplan bekend maken dat tegengewicht moet bieden aan het Chinese Belt and Road Initiative. Het plan, dat al bekend is, heeft een totale waarde van 600 miljard dollar aan particuliere en openbare fondsen en moet financiering bieden voor infrastructuur in ontwikkelingslanden.

De G7 zal daarnaast waarschijnlijk een plan presenteren voor een verbod op de import van Russisch goud. Voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel i, gaf aan dat het verbod wel op een manier ingesteld moet worden dat het "de economie van Rusland raakt, en niet onszelf". Voordat dit echter in de EU ingevoerd kan worden, is er toestemming vereist van de 27 lidstaten.

 

En verder...

De Europese Commissie i organiseert de dertiende OECD i conferentie over het meten van de effectiviteit van de uitvoering van wetgeving.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

26-28 juni

G7

G7-top over het opvangen van de gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne.

28 juni

Raad Milieu

De Raad Milieu vergadert over het Fit for 55-pakket en ontbossing.

28 juni

Europese Commissie i

De Europese Commissie organiseert de 13 OECD conferentie over het meten van wettelijke prestaties.