Europa Vandaag: krijgt Oekraïne groen licht voor het EU-kandidaat lidmaatschap?

donderdag 23 juni 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
General Affairs Council
Bron: The Council of the European Union

Nauwere samenwerking, maar ook toetreding?

Voorafgaand aan de Europese Top van vandaag en morgen ontmoeten de leiders van de EU en de Westelijke Balkan elkaar van­ochtend in Brussel. Hier zullen ze spreken over de voortgang van de integratie in de EU en de uitdagingen als gevolg van de Russische agressie tegen Oekraïne.

Nu, naar verwachting, Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid worden, grijpen ook andere landen uit de regio het politieke momentum aan om dichterbij het EU-lidmaatschap te komen. Zo zijn Noord-Macedonië en Albanië al vele jaren kandidaat-lid van de EU, maar mochten ze nog niet beginnen met toetredingsonderhandelingen.

Bulgarije hield dit jarenlang tegen vanwege aanhoudende meningsverschillen met buurland Noord-Macedonië over de gemeenschappelijke taal en geschiedenis. Nu Bulgarije aanstalte maakt de blokkade in te trekken, zou het proces van toetreding voor Noord-Macedonië en Albanië weer op gang komen?

 

 
Special European Council
Bron: The Council of the European Union

Gaan de EU leiders akkoord met het kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne?

Na afloop van het overleg met de leiders van de Westelijke Balkan vergaderen de 27 regeringsleiders en staatshoofden van de lidstaten vandaag en morgen verder. Oekraïne domineert de agenda deze twee dagen.

Zo bespreken de leiders de recente ontwikkelingen en gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne met betrekking tot energie en voedselzekerheid. Ook buigen de regeringsleiders zich over de vraag of Oekraïne de kandidaatstatus moet krijgen.

Volgens Brusselse bronnen heeft geen van de EU-lidstaten bij de voorbereiding van de top bezwaar gemaakt. Nederland en een aantal aanvankelijk kritische EU-landen hadden eerder hun steun al uitgesproken voor het kandidaatlidmaatschap.

 

 
Stef Blok
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

In het startblok voor de Europese Rekenkamer

In het Europees Parlement i wordt gestemd over de voorgestelde benoeming van Stef Blok i tot lid van de Europese Rekenkamer. Blok is door de Nederlandse regering voorgedragen om de half april overleden Alex Brenninkmeijer op te volgen.

Vorige week had Blok een gesprek met de begrotingscommissie van het EP en vandaag stemt het voltallige parlement over zijn voorgestelde benoeming.

 

En verder...

Frans Timmermans i krijgt bezoek van de Noorse minister van Energie en Petroleum, Terje Aasland.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

23 juni

Raad Buitenlandse Zaken

Integratie Westelijke Balkan in de EU en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne

23 en 24 juni

Europese Raad

Lidmaatschapaanvragen Oekraïne, Moldavië en Georgië en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne

23 juni

Europees Parlement

Benoeming Stef Blok tot lid Europese Rekenkamer

23 juni

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Ontmoeting met Noorse Minister van Energie en Petroleum