De verplichte bedenktijd bij abortus eindelijk afgeschaft

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 22 juni 2022.

De verplichte bedenktijd bij abortus is al 40 jaar onderwerp van discussie. De Eerste Kamer maakt nu met een ruime meerderheid definitief een einde aan de verplichte bedenktijd. Vanaf 1 januari 2023 hoef je niet meer wettelijk verplicht vijf dagen te wachten voor een abortus.

Corinne Ellemeet @CorinneEllemeet

Tweede Kamerlid

Dit initiatiefwetsvoorstel haalde eerder al een ruime meerderheid in de Tweede Kamer en nu heeft ook de Eerste Kamer met een tweederde meerderheid ingestemd met het voorstel van GroenLinks, D66, PvdA en VVD.

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt keer op keer dat de verplichte bedenktijd negatieve effecten heeft op het emotionele en fysieke welzijn van vrouwen. Ook helpt het niet bij het maken van een weloverwogen keuze. Corinne Ellemeet: “Vrouwen denken al heel goed na voordat ze bij een arts komen. De vijf minimale dagen wachten helpt het niet."

Door deze wetswijziging kunnen abortusartsen nu samen met vrouwen kijken waar zij behoefte aan hebben. Samen bepalen ze hoeveel tijd er na het eerste gesprek nog nodig is om de keuze te overwegen. De één wil gelijk een behandeling, de ander heeft meer tijd nodig. Corinne Ellemeet: “Elke vrouw en elke situatie is anders en nu wordt het ook mogelijk om aan die verschillen recht te doen.”

Bekijk ook

Nieuws ・ Abortus

Tweede Kamer stemt in met afschaffen vaste bedenktermijn bij abortus

Na jarenlange politieke strijd van talloze politici en activisten heeft de Tweede Kamer vanmiddag ingestemd met het afschaffen van de vaste verplichte...

10 feb 2022

Lees meer

Nieuws ・ Abortus

Geef huisartsen mogelijkheid abortuspil te verstrekken

Als je ongewenst zwanger bent is het belangrijk dat je zeker kunt zijn van zorg die bij je past. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen terecht kunt bij...

10 feb 2022

Lees meer

Nieuws ・ Abortus

Geen vaste beraadtermijn bij abortus

De verplichte vaste beraadtermijn van vijf dagen voor abortus is fysiek en mentaal nodeloos belastend en moet geschrapt worden.

26 jan 2022

Lees meer

Nieuws ・ Abortus

Het recht op abortus staat onder druk

In veel landen - waaronder Nederland - staat het recht op abortus onder druk. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt GroenLinks.

27 okt 2020

Lees meer

Enthousiast door linkse samenwerking?

Word deel van de oplossing, word lid!

Lees verder