Hoe we de natuur redden

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op vrijdag 17 juni 2022, 10:54.

Het Kampina-natuurgebied in Noord-Brabant kampt met droogte en de gevolgen van de stikstofuitstoot door de omliggende boerderijen, industrie en het verkeer. Zeldzame vogels zoals de wulp zijn hierdoor niet meer te horen, en de insectenpopulatie is de afgelopen jaren in rap tempo gekrompen. Meer dan 1 miljoen plant- en diersoorten worden met uitsterven bedreigd en in heel Nederland is nog maar 15% van de oorspronkelijke biodiversiteit over. Dit terwijl we enorm afhankelijk zijn van onze natuur voor voedsel, medicijnen, kleding en onze mentale gezondheid. Met de hoogste stikstofuitstoot van Europa, staat de natuur in Nederland, maar ook in de rest van Europa onder grote druk. We zitten naast een klimaatcrisis, midden in een biodiversiteitscrisis.

In deze video gaat Europarlementariër Bas Eickhout samen met Toine Cooijmans van Natuurmonumenten erop uit, om met eigen ogen te zien wat het stikstof- en waterprobleem aanricht op de Kampina. Ze leggen uit waarom we zo afhankelijk zijn van de natuur en wat er moet gebeuren op lokaal, nationaal én Europees niveau, om de biodiversiteit, en onszelf te redden.

Op 22 juni presenteert de Europese Commissie wetsvoorstellen om de biodiversiteitscrisis aan te pakken, zoals het terugdringen van pesticidengebruik en het herstellen van ecosystemen. Daarnaast onderhandelen de Verenigde Naties op dit moment over het wereldwijde biodiversiteitsbeleid. In het najaar van 2022 moet in het Chinese Kunming hét Parijs-moment voor biodiversiteit plaatsvinden, met wereldwijde doelen om de natuur te redden. Belangrijke momenten die de biodiversiteitscrisis kunnen keren. Het is aan de EU, inclusief Nederland om nu ambitie en leiderschap te tonen.

De tijd voor mooie woorden is voorbij, we moeten aan de slag!

Wil je reageren? Stuur dan een mailtje naar vragen@groenlinks.nl.

--

 • • 
  Schrijf je in voor onze EuropaUpdate https://europa.groenlinks.nl/update
 • • 
  Luister naar Bellen met Bas https://europa.groenlinks.nl/bellenme...
 • • 
  Volg Bas op Twitter: https://twitter.com/BasEickhout
 • • 
  Volg Bas op Instagram: https://www.instagram.com/baseickhout