Europa Vandaag: een kijkje over de grenzen

maandag 20 juni 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
EU-Kazakhstan
Bron: The Council of the European Union

Samenwerkingsraad EU-Kazachstan

De Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie en Kazachstan houdt vandaag in Luxemburg zijn 19e zitting.

Op de agenda staat de voortgang van de versterkte partnerschaps- en samenwerkings­overeenkomst tussen de EU en Kazachstan. Ook politieke, economische en handels­aangelegenheden (waaronder binnenlandse hervormingen, de rechtsstaat, mensenrechten, en regionale handel) en samenwerking komen aan bod.

De EU en Kazachstan gaan verder in op regionale en internationale ontwikkelingen en samenwerking, onder meer op het gebied van veiligheid.


 
Wereldkaart met plaatjes van mannen en vrouwen

De Hoorn van Afrika, Egypte en Rusland

De Raad Buitenlandse Zaken komt vandaag bijeen. Naast het bespreken van recente ontwikkelingen staan een aantal specifieke landen/regio's op de agenda.

Allereerst komen de jongste ontwikkelingen in de Hoorn van Afrika aan bod. Daarna wordt gesproken over de betrekkingen tussen de EU en Egypte en vindt er een lunch plaats met de Egyptische minister van buitenlandse zaken. Ten derde staat de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne op de agenda.

Dat laatste is het geval vanwege de buitengewone Europese Raad die plaatsvond op 30 en 31 mei 2022 en het aannemen van het zesde pakket economische en individuele sancties tegen Rusland.


Christine Lagarde
Bron: The Council of the European Union

Inflatie en crisis: Lagarde bezoekt het Europees Parlement

Het Europees Parlement staat aan het begin van een (mini-)plenaire week in Brussel. Op woensdag en donderdag gaat het vooral over de klimaatvoorstellen, maar vandaag staat in het teken van de ECB en de oplopende inflatie.

Christine Lagarde, president van de ECB, komt op bezoek bij de commissie Economische en monetaire zaken (ECON). De EP-leden ondervragen haar dan over de implicaties van de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie in de eurozone.


En verder...

is het vandaag World Refugee Day. Onder andere het Europees Parlement heeft deze dag aangegrepen om de solidariteit met Oekraïense vluchtelingen te benadrukken.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

20 juni

Raad van de Europese Unie

20 juni

Raad van de Europese Unie

20 juni

Europees Parlement

20 juni

Verenigde Naties

World Refugee Day