Amendement Westerveld/Kwint over een instemmingsrecht voor de medezeggenschapsraad over de bezoldiging van de toezichthouder - Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met onder andere de uitbreiding van het bestuurlijk handhavingsinstrumentarium (Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs)

Dit amendement i is onder nr. 14 toegevoegd aan wetsvoorstel 35920 - Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met onder andere de uitbreiding van het bestuurlijk handhavingsinstrumentarium (Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs); Amendement; Amendement van de leden Westerveld en Kwint over een instemmingsrecht voor de medezeggenschapsraad over de bezoldiging van de toezichthouder
Document­datum 16-06-2022
Publicatie­datum 16-06-2022
Nummer KST3592014
Kenmerk 35920, nr. 14
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 920

Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met onder andere de uitbreiding van het bestuurlijk handhavingsinstrumentarium (Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs)

Nr. 14

AMENDEMENT VAN DE LEDEN WESTERVELD EN KWINT

Ontvangen 16 juni 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Voor artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL aI. WIJZIGING WET MEDEZEGGENSCHAP OP SCHOLEN

Aan artikel 10 van de Wet medezeggenschap op scholen wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • k. 
    de vaststelling of wijziging van de bezoldiging van de interne toezichthouder of van de leden van het toezichthoudend orgaan.

II

In artikel IV wordt na onderdeel G een onderdeel ingevoegd, luidende: Ga

In artikel 8a.1.6 wordt, onder vernummering van het tweede en derde lid tot derde en vierde lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. 
    Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op een voorgenomen besluit van de raad van toezicht ten aanzien van de bezoldiging van de leden van de raad van toezicht.

III

In artikel V wordt na onderdeel B een onderdeel ingevoegd, luidende: Ba

Aan artikel 9.33 wordt een lid toegevoegd, luidende:

kst-35920-14 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

  • 5. 
    De aanhef van het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op een voorgenomen besluit van de raad van toezicht ten aanzien van de bezoldiging van de leden van de raad van toezicht.

IV

In artikel V worden na onderdeel E twee onderdelen ingevoegd, luidende:

Ea

Aan artikel 10.16b wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 8. 
    De aanhef van het tweede lid is van overeenkomstige toepassing op een voorgenomen besluit van de raad van toezicht ten aanzien van de bezoldiging van de leden van de raad van toezicht.

Eb

Aan artikel 10.20 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. 
    De aanhef van het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op een voorgenomen besluit van de raad van toezicht ten aanzien van de bezoldiging van de leden van de raad van toezicht.

V

In artikel VI wordt na de aanhef een onderdeel ingevoegd, luidende: aA

Aan artikel 24 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. 
    De medezeggenschapsraad van de school heeft instemmingsrecht ten aanzien van de bezoldiging van de leden van de raad van toezicht.

VI

In artikel VII wordt na de aanhef een onderdeel ingevoegd, luidende: aA

Aan artikel 5.1 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. 
    De medezeggenschapsraad heeft instemmingsrecht ten aanzien van de vaststelling of wijziging van de bezoldiging van de interne toezichthouder of van de leden van het toezichthoudend orgaan.

Toelichting

Toezichthouders in het onderwijs ontvangen steeds vaker een bezoldiging voor hun werk. De wettelijke maxima zijn vastgesteld in de Wet Normering Topinkomens, maar kunnen in de sector onderwijs oplopen tot ruim 30.000 euro voor voorzitters van toezichtsraden. Opvallend is dat toezichthouders hun eigen beloning bepalen en eigenstandig kunnen verhogen.

Wat indieners betreft is het van belang dat hier verantwoording over wordt afgelegd, zeker omdat het gaat over publieke middelen. Dit amendement geeft de centrale medezeggenschapsraad instemmingsrecht over de bezoldiging van de toezichthouders van de instelling, in plaats van dat de toezichthouder zelf een beloning mag vaststellen. Deze wetswijziging heeft volgens indieners mogelijk als gunstig neveneffect dat toezichthouders zich beter zullen moeten verantwoorden over hun werkzaamheden, iets waar momenteel geen enkel zicht op is.

Westerveld

Kwint

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 920, nr. 14 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.