Gewijzigd amendement Van der Graaf/Arib ter vervanging van nr. 15 over een rapportageverplichting over de voortgang van de rekenkameraanbevelingen - Wijziging van de Gemeentewet, de Provinciewet en de Comptabiliteitswet 2016 in verband met het afschaffen van de decentrale rekenkamerfunctie en het uitbreiden van de bevoegdheden van de rekenkamers (Wet versterking decentrale rekenkamers)

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 18 toegevoegd aan wetsvoorstel 35298 - Wet versterking decentrale rekenkamers i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Gemeentewet, de Provinciewet en de Comptabiliteitswet 2016 in verband met het afschaffen van de decentrale rekenkamerfunctie en het uitbreiden van de bevoegdheden van de rekenkamers (Wet versterking decentrale rekenkamers); Amendement; Gewijzigd amendement van de leden Van der Graaf en Arib ter vervanging van nr. 15 over een rapportageverplichting over de voortgang van de rekenkameraanbevelingen
Document­datum 25-05-2022
Publicatie­datum 25-05-2022
Nummer KST3529818
Kenmerk 35298, nr. 18
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

 

35 298

Wijziging van de Gemeentewet, de Provinciewet en de Comptabiliteitswet 2016 in verband met het afschaffen van de decentrale rekenkamerfunctie en het uitbreiden van de bevoegdheden van de rekenkamers (Wet versterking decentrale rekenkamers)

Nr. 18

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER GRAAF EN ARIB TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 15

Ontvangen 25 mei 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

 

In artikel I wordt na onderdeel H een onderdeel ingevoegd, luidende:

H0a

Aan hoofdstuk XIa wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 185a

Het college zendt de raad jaarlijks een overzicht van de aan het college gedane voorstellen van de rekenkamer, vergezeld van zijn standpunt daaromtrent en van de wijze waarop aan de voorstellen vervolg is gegeven.

II

In artikel II wordt na onderdeel F een onderdeel ingevoegd, luidende:

Fa

Aan hoofdstuk XIA wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 186a

Gedeputeerde staten zenden provinciale staten jaarlijks een overzicht van de aan gedeputeerde staten gedane voorstellen van de rekenkamer, vergezeld van hun standpunt daaromtrent en van de wijze waarop aan de voorstellen vervolg is gegeven.

kst-35298-18

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 298, nr. 18    1

In artikel IIa, onderdeel B, wordt aan het voorgestelde hoofdstuk XIIA een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 97e

Het dagelijks bestuur zendt het algemeen bestuur jaarlijks een overzicht van de aan het dagelijks bestuur gedane voorstellen van de rekenkamer, vergezeld van zijn standpunt daaromtrent en van de wijze waarop aan de voorstellen vervolg is gegeven.

Toelichting

Indieners achten het wezenlijk voor het uitoefenen van de kader stellende en controlerende taak door de gemeenteraad, Provinciale Staten of het algemeen bestuur dat zij goed inzicht hebben in hoe het betreffende bestuursorgaan is omgegaan met het implementeren van aanbevelingen van eerder door de rekenkamer gedane onderzoeken. Indieners constateren dat veel aanbevelingen door het betreffende bestuursorgaan wel politiek-bestuurlijk worden overgenomen, maar in de praktijk niet, gedeeltelijk niet, of op andere wijze dan beoogd worden uitgevoerd.

Indien het inzicht hierin ontbreekt, wordt controle op de voortgang van doorvoering van aanbevelingen bemoeilijkt of vindt niet plaats.

Indieners beogen daarom met dit amendement dat de gemeenteraad, Provinciale Staten of het algemeen bestuur jaarlijks een overzicht ontvangen van het betreffende bestuursorgaan van de aanbevelingen van de rekenkamer, van de daaromtrent bepaalde standpunten en van de wijze waarop aan de aanbevelingen vervolg is gegeven. Door de gemeenteraad, Provinciale Staten en het algemeen bestuur dit inzicht te verschaffen wordt beoogd dat zij hun kader stellende en controlerende taak ten aanzien van het beleid van het betreffende bestuursorgaan beter kunnen uitoefenen.

Van der Graaf Arib

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 298, nr. 18


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.