Europa Vandaag: Hongaarse hoorzitting en sollicitatie van Snel

maandag 23 mei 2022, 8:20
gewijzigd

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Hongaarse en Europese vlag © PDC

Deelt Hongarije de Europese waarden?

Vandaag komen de ministers van Europese en Buitenlandse Zaken bijeen in de Raad Algemene Zaken i. Tijdens deze raad zal er een hoorzitting worden gehouden over Hongarije. Dit is in het kader van de artikel-7-procedure, die is opgestart vanwege een schending van Europese waarden door het land. De vraag op tafel is: hoe staat het er voor met de waarden van de Unie in het land van president Orbán?


 
Menno Snel
Bron: Rijksoverheid.nl

Kansen voor Nederland bij de Eurogroep

Later die dag komen de Euro-ministers van Financiën samen bij de Eurogroep i. De ministers zullen spreken over de economische voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Ook evalueren ze de kandidaten voor chef van het Europees Stabiliteitsmechanisme i (ESM). Kansen voor Nederlands succes, want oud-staatssecretaris Menno Snel is namens het Nederlands kabinet voorgedragen voor de Europese topbaan.


 
Fossiele energiecentrale

EU ministers spreken met Europese collega's

Voor wie nog niet genoeg heeft gehad is er ook nog een bijeenkomst van de Raad van de Europese Economische Ruimte i (EER). EU-ministers spreken samen met andere EER-leden - Liechtenstein, Noorwegen en IJsland - over het verminderen van strategische afhankelijkheid wat betreft grondstoffen en energie. Vorige week lanceerde de EU een plan om de afhankelijkheid van Rusland drastisch te verminderen, in de vorm van REPowerEU, dus er zal genoeg stof zijn om over door te praten.


En verder...

De Tweede Kamer houdt een notaoverleg over de aankomende Buitengewone Europese Raad i van 30-31 mei 2022.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

23 mei 2022, 9:00

Raad van de EU

Raad Algemene Zaken

23 mei 2022, 15:00

Eurogroep

Eurogroep

23 mei 2022, 17:00

Raad van de EU

Raad van de Europese Economische Ruimte

23 mei, 10:15-16:15

Tweede Kamer (commissie Europese Zaken)

Notaoverleg over de Buitengewone Europese Raad d.d. 30-31 mei 2022