Europarlement wil harder ingrijpen bij EU-landen die rechtsstaat schenden

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 18 mei 2022.

Voor het tweede jaar op rij uit het Europees Parlement ernstige zorgen over de staat van de rechtsstaat in EU-landen als Polen en Hongarije. Het parlement reageert hiermee op het jaarlijkse rechtsstaat rapport van de Europese Commissie. Hierin beoordeelt de Commissie de rechtssystemen, mate van corruptie, mediavrijheid en het openbaar bestuur van alle EU-landen. Het Parlement roept de Commissie op om stevig in te grijpen zodat een verdere afbraak van de rechtsstaat in de EU wordt voorkomen.

Tineke Strik @Tineke_Strik

Europarlementariër

Daarbij wil het Parlement dat de Commissie in haar jaarlijks rapport voortaan ook de staat van de democratie in EU-landen en de fundamentele rechten van EU-burgers meeneemt. De Europese Commissie publiceert in juli het rapport over 2022.

GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik: "Het jaarlijkse rechtsstaat rapport bevat opnieuw alarmerende conclusies. Zo is de situatie in Polen en Hongarije het afgelopen jaar niet verbeterd, maar verder verslechterd. Daarbij zien we dat de persvrijheid in steeds meer landen onder druk staat. Als de Commissie deze schendingen daadwerkelijk wil aanpakken én nieuwe problemen wil voorkomen dan moet het laten zien dat het schenden van de kernwaarden van de EU serieuze consequenties heeft. Dit betekent dat de Poolse en Hongaarse coronaherstelplannen niet mogen worden goedgekeurd, de procedure om EU-geld voor Polen te bevriezen moet worden gestart en er verdere stappen moeten worden genomen in de Artikel-7 procedure."

Lees verder

Rechtsstaat in Europa