Leiding 50PLUS trots op waterschapsleden

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op zondag 15 mei 2022.

Het Landelijk Overleg Waterschapsbestuurders 50PLUS kwam vrijdag 13 mei bijeen in het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanders te Houten onder voorzitterschap van Jan Opschor. Naast de waterschapsleden waren aanwezig Martine Baay namens de Eerste Kamerfractie en Gerard van Hooft namens het hoofdbestuur.

Martine Baay ging in op de mediaberichtgeving van april waaruit blijkt dat slechts 1 procent van al ons oppervlaktewater schoon is volgens de Europese regels voor waterkwaliteit, Nederland eindigt zelfs op de Europese schaal onderaan de lijst. Zij vroeg zich af hoe dat komt gelet op de vele investeringen in zuiveringsinstallaties en strengere regelgeving qua gebruik van meststoffen en pesticiden in de afgelopen jaren.

Tevens besprak zij het inititiatiefwetsvoorstel omtrent de afschaffing van geborgde zetels in de waterschapsbesturen waarvan de behandeling in de Tweede Kamer in eerste aanleg plaatsvond op 21 april en voortzetting ervan zal plaatsvinden in week 20.

Het zetelaantal voor- en tegenstanders omtrent de afschaffing ligt dicht bij elkaar. Gerard van Hooft legde de focus op effectief campagne voeren voor de komende waterschapsverkiezingen in 2023 en benadrukte hoe trots het hoofdbestuur is op de waterschapsleden.

© 15 mei 2022