Amhaouch: 'Lever maatwerk aan ondernemers die kampen met coronaschulden'

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op vrijdag 13 mei 2022.

Het CDA wil dat het kabinet maatwerk hanteert bij het afbetalen van coronaschulden door bedrijven. Daartoe pleitte CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch tijdens het debat over het coronasteunpakket. Nu de grootste coronaperikelen daadwerkelijk achter de rug zijn, blijken in de kern gezonde ondernemers met een spreekwoordelijke rugzak achter te blijven. Deze rugzak verschilt per ondernemer; de een is harder getroffen dan de ander.

Door de huidige generieke maatregelen dreigen ondernemers tussen wal en schip te vallen. Via maatwerk kan de fiscus per gedupeerde ondernemer kijken wat de beste oplossing is. Dat geeft duidelijkheid, is effectief en geeft rust bij de ondernemer.

Amhaouch: ‘Voor ons is het cruciaal dat er geen generieke maatregelen komen voor de belastingschulden, maar duidelijk maatwerk. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Dit begint wat ons betreft bij een duidelijke en aangepast handelingskader voor de belastingdienst, met duidelijke criteria en duidelijkheid vooraf. Voor ons is vijf jaar de norm. Echter, waar het nodig is om in de kern gezonde bedrijven te helpen overleven, moet doormiddel van maatwerk het mogelijk zijn om deze termijn te verlengen. Dat voorkomt extra slapeloze nachten en stress.’