Gevolgen oorlog Oekraïne vragen om sociaal actieplan in Europa

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op woensdag 4 mei 2022.

Door Agnes Jongerius op 4 mei 2022 Delen

De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne raakt Europa zowel sociaal als economisch. Daarom hebben we snel een sociale top nodig om gezamenlijk een oplossing te verzinnen voor de toenemende armoede in Europa.

We maken een vuist tegen Poetin en zijn solidair met Oekraïne. De breedste schouders dienen daarbij de zwaarste lasten te dragen. Als Europa hebben we de kans deze crisis anders aan te pakken dan die van 2008. Dit is het moment om de oorzaken van de sociale en economische ongelijkheid bij de wortel aan te aanpakken.

We maken een vuist tegen Poetin en zijn solidair met Oekraïne.

Vanochtend kondigde de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen nieuwe sancties tegen Rusland aan. Europa gaat Russische olie boycotten. Ook Europeanen zullen dit voelen in hun portemonnee, vooral landen die sterk afhankelijk zijn van Russische olie zoals Hongarije en Slowakije. We praten niet langer alleen nog over energie-armoede, dit is armoede. Mensen kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Punt. Dat moet zo gauw mogelijk veranderen.

We moeten zo snel mogelijk een nieuw sociaal actieplan opzetten in Europa.

Ik wil graag dat er een sociale top komt waarbij Europese regeringsleiders samen met de sociale partners oplossingen bedenken voor de stijgende inflatie en de sociale consequenties die dit met zich meebrengt. De ongelijkheid neemt toe, je ziet dit in het bijzonder in de lonen die niet meegroeien met de stijgende prijzen. We moeten zo snel mogelijk een nieuw sociaal actieplan opzetten in Europa.

19 mei stemt het Europees Parlement over een resolutie over de sociaaleconomische gevolgen van de Oekraïne-oorlog. Dan wordt ook Jongerius’ voorstel voor een sociale top besproken.