Jeroen Lenaers gekozen tot voorzitter van de Pegasus enquêtecommissie

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op dinsdag 19 april 2022.

Vandaag is de nieuwe ‘PEGA-commissie’ van start gegaan in het Europees Parlement, een speciale onderzoekscommissie naar het gebruik van de spionagesoftware Pegasus. Vorig jaar werd duidelijk dat deze spyware in de EU en elders is gebruikt om oppositieleden, mensenrechtenactivisten, journalisten en advocaten te bespioneren. De PEGA-commissie is opgericht om onderzoek te doen naar het gebruik van surveillancespyware en schendingen van Europese privacywetgeving. Tijdens de constituerende vergadering vanmiddag is CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers gekozen tot voorzitter.

Jeroen Lenaers: “Het is een zeer eervolle taak om dit onderzoek te mogen sturen. Dit schandaal is bijzonder ernstig en dit kunnen we niet genoeg benadrukken. Ga maar eens in de schoenen van een slachtoffer staan en het gevoel ervaren dat elk bericht dat u naar uw dierbaren stuurt, wordt gelezen door de overheid, dat elke video die u op uw telefoon bekijkt, wordt bekeken met u, en dat mensen die niet uw belangen op het oog hebben, op elk moment precies weten waar u zich bevindt.”

“De lijst aan slachtsoffers wordt met de dag langer en is een teken aan de wand. Het is nu aan het Europees Parlement om te laten zien dat we dit teken begrepen hebben en aan ons om de onderste steen boven te krijgen. Daar hebben we een jaar de tijd voor gekregen en die ga ik maximaal gebruiken. Daarom heb ik ook besloten om vandaag al direct in gesprek te gaan met organisaties als Forbidden Stories, The Citizen Lab en Amnesty International door wie het schandaal aan het licht is gekomen.”

Copyright foto: Europees Parlement (rechtenvrij)