Aanscherping nodig bij EU-pakket tegen luchtvervuiling

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 5 april 2022.

Vandaag presenteerde de Europese Commissie een nieuw pakket milieuwetgeving om vervuiling en klimaatverandering tegen te gaan. Zo moeten de voorstellen de vervuiling van de Europese industrie en landbouw terugdringen. Ook worden superbroeikasgassen, zogenaamde F-gassen, aangepakt. Europarlementariër Bas Eickhout: “Het is goed dat deze voorstellen nu op tafel liggen, maar we zijn er hiermee nog niet. Een lange adem is nodig in het gevecht om een schoner en gezonder Europa.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Een voorbeeld van deze lobby is volgens Eickhout de nieuwe milieustandaarden voor wegverkeer. “Deze zouden onderdeel zijn van dit pakket, maar dat is nu vertraagd door een discussie over de haalbaarheid en betaalbaarheid.”

Schone lucht

De meest omvangrijke wet van het pakket is de Richtlijn voor Industriële Emissies, waaronder de grootste vervuilers van Europa worden gereguleerd. Eickhout: “Deze wet is cruciaal voor alle Europese milieudoelen, zoals de luchtkwaliteit. De landbouw is tot nu toe voor het grootste deel uitgezonderd van deze regels, maar dat kan niet langer als we onze ambities en gezondheid serieus nemen. De Commissie zet nu een belangrijke stap door een deel van de veehouderij steviger aan te pakken.”

Green Deal

Met het voorstel voor F-gassen wordt vandaag ook een van de laatste klimaatvoorstellen van de Europese Green Deal gepresenteerd. De uitstoot van deze superbroeikasgassen is veelal afkomstig van koelingsapparatuur, zoals koelkasten, airconditioning en koelwagens. Eickhout: “We hebben al nieuwe voorstellen gezien op het gebied van CO2 en methaan, maar F-gassen, de krachtigste broeikasgassen, ontbraken nog in de puzzel. Ik ben daarom blij met het voorstel van de Commissie, maar zie ook nog een aantal duidelijke verbeterpunten. Zo kunnen en moeten verschillende sectoren sneller overstappen op duurzame alternatieven.”

Over de voorstellen wordt eerst onderhandeld door het Europees Parlement en de EU-landen, die waarschijnlijk begin volgend jaar met elkaar tot een deal zullen komen. Daarna wordt de uiteindelijke wetgeving van kracht.