Nieuw IPCC-klimaatrapport: wereld moet klimaataanpak versnellen

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 4 april 2022.

De klimaatwerkgroep van de Verenigde Naties, IPCC, presenteerde vandaag een nieuw klimaatrapport met daarin alle verzamelde data over klimaatverandering van de afgelopen jaren op een rij gezet. Dit rapport gaat over óf en hoe we gevaarlijke klimaatverandering nog kunnen voorkomen. Zo analyseren de wetenschappers de voortgang die wereldwijd gemaakt is en schetsen ze technologische en sociale oplossingen. Bovendien wordt duidelijk dat voor 2050 een einde komt aan het fossiele tijdperk.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Europarlementariër Bas Eickhout: “Dit rapport maakt duidelijk dat geen ruimte is voor nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen als we de klimaatdoelen willen halen. Toch vallen we bij nieuwe uitdagingen, hoe serieus die ook zijn, weer terug op de fossiele optie. Dat zien we ook nu weer met de gascrisis. Meteen vliegen Europese leiders de wereld over om LNG-deals te sluiten, terwijl er nog steeds onvoldoende actie is op energiebesparing. Misschien is meer vloeibaar gas (LNG) nu niet te voorkomen, maar voor zowel het klimaat als de economie is er maar één echte oplossing: vol inzetten op verduurzaming.”

Eerlijke klimaattransitie

Op dit moment onderhandelen het Europees Parlement en de EU-landen over nieuw klimaatbeleid zodat de transitie in Europa wordt versneld. “Bij dit nieuwe beleid moeten we oppassen dat we ons niet blindstaren op techniek. Nu de transitie steeds sneller gaat, moeten we ons beter bewust zijn van de sociale gevolgen en zorgen dat iedereen mee kan doen. We moeten echt voorkomen dat we een Europa van winnaars en verliezers creëren”, besluit Eickhout.

Luister hier naar de podcast aflevering Bellen met Bas over het belang van het IPCC.