Snelle en gerichte hulp nodig tegen energie-armoede

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 30 maart 2022.

Er moet echt snelle en gerichte hulp komen voor mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen. En daarom is het dringend nodig dat het koopkrachtpakket dat het kabinet voorstelt wordt aangepast.

Jesse Klaver @jesseklaver

Fractievoorzitter

Dat zegt GroenLinks bij het debat over koopkracht vandaag in de Tweede Kamer.

Volgens GroenLinks kiest dit kabinet ervoor om iedereen met een hoge energierekening te compenseren, ook mensen die energieprijsstijging makkelijk kunnen betalen. In plaats daarvan zou het kabinet als doel moeten hebben mensen met lage - en midden inkomens te compenseren.

“Maatregelen van het kabinet zouden gefocust moeten zijn op de mensen die nu al flink in de problemen zitten. Solidair zijn betekent dat we elkaar helpen als dat nodig is. Maar blijkbaar kiest het kabinet daar niet voor”, zegt Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks.

Hij verwijst daarbij naar de adviezen die ambtenaren aan het kabinet gaven. Daaruit blijkt dat de voorgestelde btw-verlaging voor elektriciteit en gas niet snel en niet gericht is en vooral mensen helpt met een groot huis. Zelfs energieleveranciers zijn negatief over dit idee.

Extra verhoging van minimumloon per 1 juli

De accijnsverlaging is niet gericht op de groepen die het het meest nodig hebben, maar helpt vooral bedrijven en mensen met grote auto’s. Het gaat bovendien in tegen de klimaatdoelen. Het is onduidelijk waarom het kabinet kiest voor deze maatregel.

Verder verwachten de ambtenaren dat de komende vier tot vijf jaar de energieprijzen zeer hoog zullen zijn. Maar het kabinet neemt geen actie om daar een plan op te maken.

De indexatie van het minimumloon is niet overwogen, blijkt uit de stukken die zijn vrijgegeven. Terwijl dat bij uitstek een maatregel is die voldoet aan de eigen criteria van het kabinet: het is gericht, kan snel, en helpt vooral de mensen die het nodig hebben. Bovendien spaart deze maatregel het klimaat. Hetzelfde geldt voor verhoging van de zorgtoeslag. Het is onduidelijk wat de bezwaren daartegen zijn.

GroenLinks wil extra verhoging van minimumloon per 1 juli en verhoging van de zorgtoeslag. Dat zijn veel gerichtere manieren om mensen te ondersteunen, dan de accijns- en btw-verlaging die het kabinet voorstelt.