Ambitieuze Europese plannen voor circulaire economie

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 30 maart 2022.

De Europese Commissie presenteerde zojuist een pakket wetten op het gebied van circulaire economie. De plannen moeten ervoor zorgen dat materialen en producten in Europa zo veel mogelijk worden hergebruikt. Centraal staat de herziening van de richtlijnen voor ecodesign, waarbij eisen worden gesteld aan het hergebruik; productontwerp; en de energie-efficiëntie van producten op de Europese markt. GroenLinks vindt dat de Europese Commissie hiermee een goede ambitie op tafel legt.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Green Deal

Met dit pakket wordt de Europese Green Deal- naast klimaat - concreet op een tweede pijler: circulaire economie. Europarlementariër Bas Eickhout: “Dit pakket is niet alleen belangrijk om onze afvalberg te verkleinen, maar ook cruciaal voor de verduurzaming van onze productieketens. Nu kijken we vaak alleen met een klimaatblik naar de industrie, maar een echt groene industrie draait op hergebruikte materialen. Daarmee kunnen we ook de CO2-uitstoot sterk verminderen. Deze wetgeving is een belangrijke stap om te zorgen dat zowel de vraag naar, als het aanbod van deze materialen op gang komt.”

Duurzame innovatie

De Commissie richt zich met haar voorstellen ook op meer rechten voor de consument. Bij aankoop van een product moet duidelijke informatie worden gegeven over de verwachte levensduur en in hoeverre het makkelijk te repareren is. Vervroegde veroudering - het inperken van de levensduur van een apparaat - en greenwashing worden bestempeld als oneerlijke handelspraktijken, en dus verboden. Europarlementariër Kim van Sparrentak: “We moeten de gekte van onze wegwerpsamenleving repareren. Producten moeten zo worden ontworpen dat ze lang meegaan en makkelijk te repareren zijn. Goed dat ook digitale producten als telefoons en laptops worden meegenomen in deze voorstellen. Alleen met duidelijke regels jagen we duurzame innovatie aan en zorgen we ervoor dat de groeiende ICT-sector de klimaattransitie niet ondermijnt.”

De vandaag gepresenteerde voorstellen worden hierna bediscussieerd door het Europees Parlement en de EU-landen. Op 20 juli komt de Commissie met een tweede pakket voorstellen voor een circulaire economie, met een focus op plastic en verpakkingen. In het najaar komt de Commissie met verdere regels die het recht op reparatie moeten verankeren.