Macht grote techbedrijven flink ingeperkt met nieuwe internetregels

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 24 maart 2022.

Er is een akkoord bereikt over de nieuwe Europese regels om de macht van zogenaamde digitale ‘poortwachters’ aan banden te leggen. Daarbij gaat het om grote techbedrijven, zoals Google, Apple, Amazon en Booking. Zij zijn zo machtig dat ze nu voor zowel hun concurrenten als consumenten de spelregels kunnen bepalen. De Europese Groenen streden met succes voor strenger toezicht op overnames met aandacht voor de rol van data en ‘interoperabiliteit’ van online communicatiediensten.

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Revolutionair

Interoperabiliteit van communicatiediensten betekent dat je op je Signal account een bericht moet kunnen sturen naar iemand met Whatsapp of Facebook Messenger, zonder dat je die app zelf hoeft te installeren. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak noemt de uitkomst van de onderhandelingen een revolutionaire stap: “Hiermee breken we de macht die grote techbedrijven hebben over consumenten, daarnaast wordt échte concurrentie eindelijk mogelijk. We worden niet meer gedwongen om op één van de grote platforms te zijn, alleen maar omdat iedereen hierop zit. Privacyvriendelijke of duurzame alternatieven worden daarmee een stuk aantrekkelijker.”

Streng toezicht

Ook is Van Sparrentak blij met strenger toezicht op overnames door grote techbedrijven en ‘killer acquisitions’ - het opkopen van een bedrijf om het daarna de kop in te drukken. Poortwachters moeten op aandringen van GroenLinks voortaan niet alleen alle overnames in de digitale sector melden, maar ook alle overnames waarbij ze data verkrijgen. Van Sparrentak: “Er komt nu eindelijk streng toezicht op overnames van grote techbedrijven, zodat zij hun macht niet nog verder uit kunnen breiden. De tijd dat ze hun concurrenten zomaar op kunnen kopen en ongestoord nog meer persoonlijke data kunnen kopen is nu voorbij.”

Over de uitkomst van de onderhandelingen wordt waarschijnlijk in mei een laatste keer gestemd in het Europarlement. Ook de ministers van de EU-landen moeten hier nog mee instemmen.