Twee voorstellen om wonen betaalbaar te maken

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 15 maart 2022.

Vandaag stemt de Tweede Kamer over twee voorstellen die GroenLinks-Kamerleden Jesse Klaver en Laura Bromet doen om de wooncrisis écht op te lossen.

Jesse Klaver @jesseklaver

Fractievoorzitter

Laura Bromet @LauraBromet

Tweede Kamerlid

We bevinden ons in de grootste woningcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Er is een groot gebrek aan goede en betaalbare woningen, de huizenprijzen blijven stijgen en de wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn veel te lang. De stress bij huizenzoekers stijgt, en het aantal daklozen is in de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Daarom doet GroenLinks twee voorstellen om deze acute crisis het hoofd te bieden.

Zo zorgen we voor een eerlijke huurprijs

In de vrije sector kunnen verhuurders nu zelf bepalen hoeveel huur ze vragen. Dat leidt tot enorme woekerhuren: mensen zijn soms wel de helft van hun inkomen kwijt aan de huurprijs. Dat moeten we aanpakken. Daarom stelt GroenLinks voor om het puntensysteem, dat uitstekend werkt in de sociale huursector, ook te gaan laten gelden voor vrijwel alle huurwoningen in de vrije sector.

Met zo'n puntensysteem wordt een maximale huurprijs berekend. Per huurder kan dat honderden euro's schelen.

Huizen zijn er om in te wonen

Het tweede voorstel van GroenLinks is de nationale zelfwoonplicht. Dat betekent dat je, als je een huis koopt, er zelf in moet gaan wonen. Zo voorkomen we dat hele buurten worden opgekocht door pandjesbazen of buitenlandse investeerders, die ze vervolgens voor woekerprijzen verhuren. Want huizen zijn er om in te wonen, niet om geld aan te verdienen.

In veel gemeentes waar GroenLinks meebestuurt bestaat zo'n zelfwoonplicht al. GroenLinks stelt voor deze zelfwoonplicht te laten gelden voor heel Nederland.

Tweede Kamer

De stemming is spannend: regeringspartijen als het CDA hadden vergelijkbare plannen. Er is dus een kans dat de voorstellen het gaat halen. De stemming is op 15 maart aan het eind van de middag.

Meer over wonen

Bekijk ook

Nieuws ・ Wonen

GroenLinks lanceert initiatiefwet aanpak belastingontwijkingsconstructies

Er moet een einde komen aan complexe belastingregels die pretconstructies in de hand werken. Die zorgen ervoor dat mensen met veel vermogen veel minder...

20 feb 2022

Lees meer

Nieuws ・ Wonen

GroenLinks roept kabinet op: voer belasting in op leegstand

In Nederland staan 63.170 woningen al meer dan een jaar leeg, terwijl ontzettend veel mensen geen geschikte woning kunnen vinden. Veel van die woningen blijven...

20 feb 2022

Lees meer

Nieuws ・ Wonen

Meld je aan voor de meetup over de wooncrisis

We hebben nog maar één maand te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen. Tot die tijd zijn we druk bezig met campagnevoeren voor een menselijk, eerlijk en...

17 feb 2022

Lees meer

Twijfel je over je stem?

App ons op de Zweeflijn! Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zit een team van politici en vrijwilligers klaar om al je vragen te beantwoorden.

Send us a message via Whatsapp! 🇬🇧

Stuur ons een appje 📲