Dit is Eva de Bruijn - GroenLinks Eindhoven

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 14 maart 2022.

Eva de Bruijn is voor GroenLinks gemeenteraadslid in Eindhoven en staat in de finale van de verkiezing Beste raadslid van Nederland. Met haar 25 jaar is zij de jongste kandidaat die door de vakjury is genomineerd. Eva is daarnaast de enige politica uit Brabant en de enige GroenLinkser in de race om deze prestigieuze prijs te winnen.

Eva de Bruijn @evadebruijn

Nummer 3 - 25 jaar - Strijp-S

Eva is 25 jaar en woont acht jaar in Eindhoven. Ze studeerde Industrial Design aan de TU Eindhoven en is sociaal ontwerper en eigenaar van Studio Connecting Cultures. Sinds 2018 is ze raadslid voor GroenLinks in Eindhoven. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwam Eva met voorkeurstemmen in de Eindhovense gemeenteraad. Bij gemeenteraadsverkiezingen van 2022 staat Eva op plek 3 van de GroenLinks-kandidatenlijst.

Eva: “Ik hoop ook de komende vier jaar samen met inwoners op creatieve manieren verder te bouwen aan Eindhoven. Aan een stad waar we de klimaatcrisis een halt toeroepen, waar Eindhovenaren een betaalbare woning kunnen vinden en een slimme stad die werkt voor iedereen. Ik ben kei-trots op deze nominatie voor Beste raadslid van Nederland! Het is een hele eer om als jongste raadslid genomineerd te zijn met alle sterke collega’s en nu zelfs in de finale te staan. Toen ik vier jaar geleden aan dit avontuur begon, had ik niet kunnen bevatten dat ik nu in de race ben om beste raadslid van Nederland te worden. Ik zie het als een waardering voor mijn inzet om samen met inwoners te werken aan een menselijk, eerlijk en duurzaam Eindhoven. Om samen aan oplossingen te werken voor studenten, het nachtleven, digitalisering en democratische vernieuwing.”

Motivatie

Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 liepen de emoties in de samenleving hoog op. Daarom startte Eva een project om de verbinding tussen Nederlanders en nieuwkomers te verbeteren. Niet vanuit haar zolderkamer, maar juist samen met vluchtelingen, Nederlanders en maatschappelijke organisaties. Samen ontwikkelden ze een spel, waarmee mensen van allerlei culturen elkaar beter leren kennen en begrijpen. Dit is een voorbeeld van haar werk als sociaal ontwerper. Zij brengt mensen bij elkaar en zorgt ervoor dat iedereen een stem heeft in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Deze kracht komt ook van pas in de politiek: om meer mensen te betrekken, vernieuwende ideeën te bedenken en samenwerkingen op te zetten voor maatschappelijke vraagstukken.

Waar Eva voor staat en gaat

“De komende jaren komen er veel vraagstukken op Eindhoven af. Een betaalbare woning vinden voelt als een onmogelijke opgave, onze fietstunneltjes stromen over door klimaatverandering en de impact van data en technologie wordt groter en groter. Daarom strijd ik voor een stad waar voor iedereen plek is, een stad waar we de klimaatcrisis écht een halt toeroepen en aan een slimme stad die er is voor iedereen. Mijn grootste wens voor Eindhoven is dat we een stad zijn waar iedereen er mag zijn, waar iedereen zich gehoord voelt en waar iedereen meedoet. Diversiteit is namelijk iets om te vieren, niet om te vrezen. Het stimuleert mensen hun horizon te verbreden, perspectieven uit te wisselen en van elkaar te leren. Daarom vind ik het belangrijk dat ook nieuwkomers zich kunnen mengen in de samenleving, sociale contacten opbouwen en zich thuis voelen in Eindhoven.”

Resultaten

Op de website van de verkiezing voor Beste raadslid van Nederland wordt Eva als volgt beschreven:

Eva brengt vernieuwing in de Eindhovense politiek. Creatief, betrokken en bevlogen. Altijd in samenwerking met inwoners en maatschappelijke organisaties. Met succes zette Eva het thema digitalisering op de politieke agenda. Tot ver buiten Eindhoven weet men Eva te vinden om te spreken over digitalisering. In 2020 werd ze niet voor niets uitgeroepen tot Eindhovens politiek talent van het jaar.

Eva: “De afgelopen vier jaar hebben we mooie resultaten geboekt. Denk aan de jongerenambassadeurs, een succesvol huurteam voor studenten, het convenant studentenhuisvesting, het voorstel voor een bruisender nachtleven, een circulaire klimaatdeal en de ethische commissie voor digitale vraagstukken. Dit bereikte ik niet in mijn eentje, maar juist in samenwerking met de fractie, de raad en mensen uit de stad. Tijdens werkbezoeken en brainstorms merkte ik keer op keer hoeveel toffe ideeën inwoners hebben en wat voor energie er in onze stad zit. Die energie wil ik blijven benutten om de vraagstukken van onze stad creatief op te lossen. Om zo samen te werken aan een knalgroen, sociaal en bruisend Eindhoven.”

Resultaten als gemeenteraadslid

 • motie huurteam voor Eindhovense studenten
 • motie impuls aan convenant studentenhuisvesting
 • initiatiefvoorstel Jong040, jongerenambassadeurs van Eindhoven (GL, SP)
 • motie verlaatjes en initiatiefvoorstel nachtleven (GL, D66)
 • initiatiefstuk ethische commissie voor digitale zaken
 • moties algoritmeregister en een slimme stad voor iedereen
 • moties circulaire klimaatdeal en materialenpaspoort (met Bart Habraken)
 • motie XL actieplan eerlijke kansen (met Saskia Lammers)
 • initiatiefvoorstel raad zoekt vrouw (GroenLinks, PvdA, D66)
 • Talent van het jaar 2019 - eerste plaats - lees hier wat de jury over Eva schreef
 • Talent van het jaar 2018 - derde plaats

Vier redenen om in jouw gemeente op GroenLinks te stemmen

Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Stem GroenLinks voor een menselijke, eerlijke en duurzame gemeente. Heb je nog een zetje nodig? In dit artikel geven we vier goede redenen om in jouw gemeente op GroenLinks te stemmen. ❤️💚

Lees meer

Twijfel je over je stem?

App ons op de Zweeflijn! Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zit een team van politici en vrijwilligers klaar om al je vragen te beantwoorden.

Send us a message via Whatsapp! 🇬🇧

Stuur ons een appje 📲