Voorstel tot wijziging Reglement van Orde; Voorstel van het Presidium tot wijziging van het Reglement van Orde in verband met de verplichte publicatie van arbeidsomstandighedenbeleid door fracties en groepen - Voorstel van het Presidium tot wijziging van het Reglement van Orde in verband met de verplichte publicatie van arbeidsomstandighedenbeleid door fracties en groepen

Dit voorstel is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 36051 - Wijziging van het Reglement van Orde in verband met de verplichte publicatie van arbeidsomstandigheden­beleid door fracties en groepen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van het Presidium tot wijziging van het Reglement van Orde in verband met de verplichte publicatie van arbeidsomstandighedenbeleid door fracties en groepen; Voorstel tot wijziging Reglement van Orde; Voorstel van het Presidium tot wijziging van het Reglement van Orde in verband met de verplichte publicatie van arbeidsomstandighedenbeleid door fracties en groepen
Document­datum 10-03-2022
Publicatie­datum 10-03-2022
Nummer KST360512
Kenmerk 36051, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

36 051

Voorstel van het Presidium tot wijziging van het Reglement van Orde in verband met de verplichte publicatie van arbeidsomstandighedenbeleid door fracties en groepen

Nr. 2

VOORSTEL

In het Reglement van Orde van de Tweede Kamer der Staten-Generaal wordt na artikel 5.3 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5.4 Openbaarmaking arbeidsomstandighedenbeleid

Elke fractie of groep maakt het bij haar gevoerde beleid, bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Arbeidsomstandighedenwet, steeds openbaar op een openbare website, en deelt de vindplaats daarvan mee aan de Griffier.

Toelichting

  • I. 
    Algemeen

Op 29 juni 2021 werd de motie Leijten over een verplicht werkveilig-heidsbeleid van fracties aangenomen door de Tweede Kamer. In de motie wordt overwogen dat het aan de fracties zelf is om te bepalen hoe zij omgaan met mogelijke misstanden op de werkvloer. De motie verzoekt het Presidium met een voorstel te komen dat fracties verplicht worden een beleid op te stellen hoe zij de werkveiligheid in de fractie waarborgen en bevorderen, en te verplichten dat dit beleid openbaar moet zijn. Dit voorstel bevat de uitwerking van deze motie.

Het Presidium heeft onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de motie uit te voeren. Zij wijst er in dat kader op dat op grond van de Arbeidsomstandighedenwet de (stichtingen van de) fracties en groepen als werkgever van de fractiemedewerkers al verplicht zijn om algemene arbeidsomstandighedenbeleid te voeren dat is gericht op de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. In het bijzonder artikel 3 van die wet, waarbij het tweede lid aangeeft dat de werkgever verplicht is om daarbij beleid te voeren ter voorkoming en beperking op het gebied van «psychosociale arbeidsbelasting». Onder dit begrip vallen ongewenste omgangsvormen, zoals pesten op de werkvloer, agressie, discriminatie of seksuele intimidatie, maar bijvoorbeeld ook een hoge werkdruk. Het beleid moet erop gericht zijn om de psychosociale arbeidsbelasting te

kst-36051-2 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

voorkomen of te beperken als dit door de organisatie wordt gezien als een risico. Er is dus reeds een wettelijke verplichting voor fracties en groepen om de werkveiligheid te waarborgen en bevorderen, waarmee dus reeds is voorzien in het eerste deel van de motie.

Derhalve is dit voorstel gericht op de uitwerking van het tweede deel van de motie, de openbaarmaking van het betreffende arbeidsomstandighedenbeleid, waartoe de fracties en groepen in het voorstel worden verplicht. Daarbij is de openbaarmakingsverplichting vanuit de inhoud en achtergrond van de motie gericht op het beleid ter voorkoming en vermindering van psychosociale arbeidsbelasting, bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Arbeidsomstandighedenwet.

II. Artikelsgewijs

Hiertoe wordt een artikel 5.4 toegevoegd aan hoofdstuk 5 (Fracties en groepen) van het Reglement van Orde. In het artikel worden de fracties en groepen verplicht tot openbaarmaking van het bij hen gevoerde arbeidsomstandighedenbeleid, bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Arbeidsomstandighedenwet, op grond waarvan werkgevers verplicht zijn om beleid te voeren ter voorkoming en, voor zover dat niet mogelijk is, beperking op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting. Onder dit begrip vallen o.a. ongewenste omgangsvormen, zoals pesten op de werkvloer, agressie, discriminatie of seksuele intimidatie. Een gedragscode of klachtenregeling kan onderdeel van het beleid zijn.

Het openbaar maken moet daarbij plaatsvinden door het betrokken beleid voor een ieder beschikbaar stellen op een openbare website (zie daarover ook artikel 1.1 van het Reglement, onder «openbaar maken»).

Daarnaast verplicht het artikel de fracties en groepen de vindplaats van de betrokken website mee te delen aan de Griffier (die daartoe in de praktijk ook een ambtenaar kan aanwijzen). Op deze wijze is er binnen de Kamer een centraal overzicht is van dit beleid, dat desgewenst via de website van de Tweede Kamer centraal toegankelijk kan worden gemaakt. Daarmee is openbaar en transparant voor een ieder hoe de diverse fracties het beleid hebben vormgegeven. Indien er fracties of groepen zijn die het beleid niet openbaar maken, kunnen deze hierop worden aangesproken (bijv. bij de behandeling van de Raming).

De Voorzitter,

Vera Bergkamp

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 36 051, nr. 2 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.