Europa Vandaag: bindt het Europees Parlement de strijd aan met paspoortverkoop?

maandag 7 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Drs. S.H. (Sophie) in 't Veld (Bron: European Union 2019: EP / Christian Creutz)
Bron: European Union 2019: EP / Christian Creutz

Bindt het Europees Parlement de strijd aan met paspoortverkoop?

Vandaag begint de plenaire week i in het Europees Parlement i. Het Parlement bespreekt in Straatsburg vanmiddag het rapport van rapporteur i Sophie in 't Veld i (D66/RENEW) over zogenaamde 'gouden paspoorten'. Dit verwijst naar lidstaten die in ruil voor veel geld of investeringen burgerschap aanbieden aan niet-EU-burgers.

Volgens In 't Veld is EU-brede wetgeving nodig om de praktijken met gouden paspoorten aan banden te leggen. "De betrokken lidstaten verdienen een zakcentje, terwijl de rest van Europa met de lasten zit: fout geld en criminaliteit. Daar moet tegen opgetreden worden."

Vorig jaar riep de Europese Commissie i Malta en Cyprus al op om te stoppen met het verkopen van gouden paspoorten aan niet-EU burgers.


 
Humanitaire hulp EU in het Midden-Oosten, waterton en vier kinderen
Bron: European Commission DG ECHO - flickr

Ministers van ontwikkelingssamenwerking bespreken competitie om invloed

Minister Liesje Schreinemacher i en haar collega's bespreken in het Franse Montpellier informeel de uitdagingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking met Hoge Vertegenwoordiger i Josep Borrell i. Centraal staan de steunmaatregelen aan derde landen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De pandemie heeft de humanitaire behoeften van arme landen verergerd, bijvoorbeeld voor wat betreft de toegang tot vaccins.

Specifiek gaat het om regio's waar de Europese Unie i toegenomen competitie ervaart van andere landen. Ontwikkelingshulp wordt steeds meer een middel om politieke invloed te vergroten. Zo probeert bijvoorbeeld China zijn invloedssfeer te vergroten op het Afrikaanse continent door te investeren in infrastructuur.


En verder...

De ministers van Cultuur komen samen in het Franse Angers voor de eerste dag van de informele bijeenkomst over het Europese beleid voor cultureel erfgoed en het versterken van 'Europese culturele soevereiniteit'.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

7 maart

 

Europees Parlement

Plenaire week; bespreking rapport gouden paspoorten Sophie in 't Veld i

7 maart

 

Raad van de Europese Unie

Informele bijeenkomst ministers van Ontwikkeling i

7 maart

Raad van de Europese Unie

 

Informele bijeenkomst ministers van Cultuur i