Europa Vandaag: nieuwe sancties tegen Rusland en minimumstraf op haatzaaien?

vrijdag 4 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Raad Buitenlandse Zaken
Bron: The Council of the European Union

Nieuwe sancties tegen Rusland?

De ministers van Buitenlandse Zaken i bespreken in een buitengewone zitting de Russische inval in Oekraïne en eventuele nieuwe sancties. Ook zullen zij hierover een informeel overleg voeren met de buitenlandministers van Oekraïne, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de secretaris-generaal van de NAVO i.

Gisteren maakte premier Rutte i bekend dat de EU eventuele nieuwe sanctiepakketten voorbereidt om de Russische president Vladimir Poetin i en zijn naasten te raken. Het is belangrijk "maximale druk" op Rusland te houden om tot een staakt-het-vuren te komen, aldus de premier.


 
Vrouwe Justitia

Komt er een minimumstraf op haatzaaien?

Minister Yesilgöz-Zegerius i bespreekt met haar Europese collega's het voorstel om haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven toe te voegen aan de lijst met Europese misdrijven. Dit is een lijst met ernstige, grensoverschrijdende misdrijven. Als de ministers van Justitie i besluiten om haatzaaien en haatmisdrijven hieraan toe te voegen, dan zou de EU minimumstraffen voor deze delicten kunnen instellen.

Nu loopt de aanpak van haat in de EU-landen nogal uiteen. Eind vorig jaar riep de Europese Commissie i daarom de lidstaten op om haatzaaien en haatmisdrijven in de hele EU aan te pakken. Volgens de Commissie moet ook haat jegens seksuele minderheden harder worden aangepakt.


En verder...

De Raad Algemene Zaken i bespreekt op dag twee van de informele bijeenkomst de relevante ontwikkelingen op het gebied van Algemene Zaken en de prioriteiten van het Frans voorzitterschap.

Ook de leden van de Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken spreken over de prioriteiten van het Frans voorzitterschap. Zij doen dat op de tweede dag van de Conferentie van commissies voor Europese aangelegenheden in Parijs.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

4 maart 15:40-

Buitengewone zitting Raad Buitenlandse Zaken

Russische inval in Oekraïne i

4 maart

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken

Bespreken voorstel toevoegen haatzaaien en haatmisdrijven aan EU-misdrijven i

4 maart

Informele bijeenkomst Raad Algemene Zaken

Bespreking prioriteiten Frans voorzitterschap i

4-5 maart

Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken

Commissie bezoekt de COSAC