Europees Parlement neemt definitieve aanbevelingen tijdelijke commissie kankerbestrijding aan

vrijdag 18 februari 2022, 16:00

DEN HAAG (PDC i) - Het Europees Parlement i heeft definitieve aanbevelingen aangenomen voor een gecoördineerde EU-strategie ter bestrijding van kanker. Het verslag van de Bijzondere Commissie kankerbestrijding i van het Parlement (BECA) werd op woensdag aangenomen met 652 stemmen voor, 15 tegen en 27 onthoudingen.

Nadruk op kankerpreventie

Het Parlement dringt allereerst aan op preventiemaatregelen op nationaal en EU-niveau. Het Parlement beveelt aan programma’s te financieren die mensen aanmoedigen te stoppen met roken. Daarnaast staat de Commissie achter de bevordering van maatregelen om schade door alcoholgebruik te beperken in het kader van een herziene EU-alcoholstrategie. Het parlement pleit ook voor een verplicht EU-voedingsetiket op de voorzijde van de verpakking van levensmiddelen.

Gelijke toegang tot kankerzorg

Het Parlement dringt ook aan op een hervorming van de bestaande wetgeving, om betere toegang tot kankerzorg mogelijk te maken. Patiënten ondervinden immers nog steeds problemen wanneer zij in andere EU-landen toegang willen krijgen tot gezondheidszorg. Er moeten bovendien gemeenschappelijke regels komen zodat grensoverschrijdende gezondheidszorg wordt toegestaan. Ook internationale samenwerking en grensoverschrijdende klinische proeven zouden doeltreffender moeten verlopen.

Europese strategie om geneesmiddelentekorten aan te pakken

Het Parlement pleit sterk voor de uitbreiding van gezamenlijke aanbestedingsprocedures, met name voor geneesmiddelen en behandelingen tegen zeldzame en nieuwe vormen van kanker en kinderkanker. Zo moeten tekorten worden tegengegaan en behandelingen toegankelijker en betaalbaarder worden. Daarnaast wil het Parlement een strategische voorraad kritieke geneesmiddelen aanleggen.

Verder doet het Parlement de volgende aanbevelingen:

  • Alle patiënten in de EU moeten tot tien jaar na het einde van hun behandeling (en tot vijf jaar voor patiënten die voor de leeftijd van 18 jaar zijn gediagnosticeerd) het recht hebben om “te worden vergeten”. Dit betekent dat verzekeraars en banken geen rekening mogen houden met de medische voorgeschiedenis van mensen met kanker.
  • De nieuwe door de EU ondersteunde kankerscreeningsregeling moet ook andere vormen van kanker omvatten (naast borst-, baarmoederhals- en colorectale kanker).
  • Het farmaceutisch systeem moet transparanter zijn, vooral op het gebied van de prijsstelling, de vergoedingscriteria en de nettoprijzen van geneesmiddelen in verschillende Europese landen.

Bron: Europees Parlement

1.

Relevante EU dossiers