Europa Vandaag: spionage en EU-Afrika betrekkingen in het EP

dinsdag 15 februari 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

Spionage in het Europees Parlement

De tweede dag van de plenaire week van het Europees Parlement i begint met een debat over het gebruik van spionagesoftware door EU-lidstaten. Dit volgt op het nieuws dat Poolse regeringscritici en Hongaarse journalisten gehackt waren door Pegasus-spionagesoftware. Met die software, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO, kunnen inlichtingendiensten op afstand informatie stelen van mobiele telefoons. Eerder pleitte Sophie in 't Veld i (D66) namens de liberale fractie Renew Europe al voor een onderzoekscommissie van het Europees Parlement naar de kwestie.


 
Plenary session - Week 22 2017 in Brussels - Votes and explanations of votes
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

Nog meer Europees Parlement: Afrika

Verder heeft het Europees Parlement veel aandacht voor de Europese betrekkingen met Afrika. Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell i komt namelijk morgen namens de Commissie een verklaring uitspreken voor het Parlement over de EU-betrekkingen met Afrika.

Aankomende donderdag en vrijdag vindt er een internationale top plaats tussen de leiders van de EU en de Afrikaanse Unie (AU), en van de lidstaten ervan. Tijdens deze top hopen de regeringsleiders een investeringspakket te lanceren van waaruit onder andere klimaat- en gezondheidsinvesteringen gefinancierd kunnen worden. Daarnaast zal het gaan over de verdeling van vaccins, en stabiliteit en veiligheid op het continent.


 
Tijdelijk gebouw Eerste Kamer (Foto gemaakt door Kevin Bergenhenegouwen)
Bron: Kevin Bergenhenegouwen

Eerste Kamer: democratie en begrotingen

Ook in de Eerste Kamer zijn de Europese democratie en rechtsstaat belangrijke onderwerpen vandaag. Zo bespreekt de Eerste Kamercommissie voor Europese Zaken i de Nederlandse inzending voor de zogenaamde toetsingscyclus voor de rechtsstaat 2022. Dit is een vragenlijst over het functioneren van de rechtsstaat, opgesteld door de Europese Commissie. Het doel van de EU-toetsingscyclus is om in een vroeg stadium eventuele rechtsstatelijke problemen in de lidstaten te signaleren.

Verder bespreken de Eerste Kamercommissies Financiën i, Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit i en Europese Zaken de financiën van de EU. Hierbij komen de langetermijnbegroting van de EU, het zogenaamde Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 i, en de wijziging van het Eigenmiddelenbesluit voor de oprichting van het Sociaal Klimaatfonds aan bod.


En verder...

De ministers van Werkgelegenheid en Sociaal Beleid beginnen aan dag twee van hun informele bijeenkomst in het Franse Bordeaux. Zij zullen verder spreken over de impact van klimaatverandering en de digitalisering van de arbeidsmarkt.

De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans i spreekt met Sameh Shoukry, de voorzitter van de VN-klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh later dit jaar.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

15 februari, 8:30-22:00

Europees Parlement

Plenaire vergadering over onder andere spionage en buitenlandbeleid i

15 februari, 17:00

Eerste Kamercommissie voor Europese Zaken

Bespreking over EU en democratie en de Nederlandse inzending toetsingscyclus voor de rechtsstaat i

15 februari, 15:45

Eerste Kamercommissie voor Europese Zaken, Eerste Kamercommissie voor Financiën, Eerste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

 

Bespreking wijziging MFK 2021-2027, wijziging Eigenmiddelenbesluit i

15 februari

Raad van de EU

Informele bijeenkomst ministers van Werkgelegenheid en Sociaal Beleid i

15 februari

Eurocommissaris Frans Timmermans

Ontmoeting met Sameh Shoukry, de voorzitter van de VN-klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh, Youth Policy Forum 'Stronger Together For Climate' i