Regering stelt 500 miljoen euro beschikbaar aan bedrijfsleven voor Brexitsteun

vrijdag 11 februari 2022, 17:00

DEN HAAG (PDC i) - Er komt 500 miljoen euro beschikbaar voor het Nederlandse bedrijfsleven als compensatie voor de Brexit. Dat maakte het kabinet vandaag na afloop van de wekelijkse ministerraad bekend. Het geld is bedoeld voor Nederlandse ondernemers en vissers die te maken hebben met de negatieve gevolgen van Brexit. Voor vissers die direct getroffen zijn door de Brexit komt 200 miljoen euro beschikbaar.

Het kabinet gaat de komende periode aan de slag met de uitwerking van de plannen. Via verschillende regelingen zal het geld verdeeld worden onder de door Brexit geraakte bedrijven. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland i (RVO) gaat deze regelingen uitvoeren voor de ministeries van Economische Zaken en Klimaat i (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit i (LNV).

Het geld komt beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve van de Europese Unie i. Dit is een pot geld met 5 miljard Euro dat aan de lidstaten wordt uitgekeerd die het meest geraakt worden door Brexit. Nederland is na Ierland de grootste ontvanger van middelen uit dit fonds.

Bron: Ministerraad