Coalitie stemt tegen schrappen bezuinigingen op jeugdzorg bij debat over regeringsverklaring

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 24 januari 2022.

Problemen in jeugdzorg onhoudbaar

Het is al jaren code zwart in de jeugdzorg. Gemeentes hebben miljoenentekorten, hulpverleners verlaten overwerkt de jeugdzorg, specialistische instellingen vallen om en het meest schrijnend: de wachtlijsten zijn enorm waardoor jongeren die dringend hulp nodig hebben deze niet krijgen.

Vóór de coronacrisis was dat al zo. Maar sinds de coronacrisis hebben steeds meer jongeren te maken met psychische problemen. Hierdoor neemt de druk op de jeugdzorg toe. Veel jongeren hebben het moeilijk in deze coronatijd doordat ze in een sociaal isolement raken, maar ook omdat de hulp die veel jongeren nodig hebben, niet geboden kan worden door de enorme wachtlijsten.

Marktwerking sloopt de zorg

Daarnaast is er nog de marktwerking in de zorg, die meer kapot maakt dan dat het de zorg ten goede komt. Door de marktwerking in de jeugdzorg worden in de lichte jeugdzorg enorme winsten gemaakt, terwijl instellingen die zwaardere jeugdzorg aanbieden omvallen. Daardoor krijgen juist de meest kwetsbare kinderen geen hulp.

Het regeerakkoord

In het nieuwe regeerakkoord, heeft het kabinet aangegeven dat zij van plan is om 500 miljoen te bezuinigen op jeugdzorg. Gezien de situatie in de jeugdzorg is dit niet alleen onmogelijk uit te leggen, het is onaanvaardbaar. Daarom diende GroenLinks een motie in de Tweede Kamer in, die het kabinet vroeg om de aangekondigde bezuinigingen in de jeugdzorg te schrappen. Deze motie is door de coalitiepartijen D66, VVD, CU en CDA verworpen.

De extra bezuinigingen in de jeugdzorg zijn een symptoom van een groter probleem. Dit kabinet legt haar prioriteiten verkeerd. De problemen in de zorg moeten zo snel mogelijk aangepakt worden. En dat kan ook. Aan de ene kant worden de allerrijksten niet zwaarder belast, tegelijkertijd wordt wel fors bezuinigd op de jeugdzorg. Dit kabinet komt dus wél op voor de rijken in Nederland, maar niet voor de kwetsbaren.

Bekijk ook

Nieuws ・ Jeugdzorg

Draai bezuiniging op de jeugdzorg terug

GroenLinks en de PvdA willen dat het kabinet nog deze week de voorgenomen bezuiniging van 500 miljoen op de jeugdzorg terugdraait.

17 jan 2022

Lees meer

Nieuws

Jesse Klaver: Wie betaalt de rekening van de miljarden die dit kabinet uitgeeft?

“Kabinet schuift forse lasten door naar toekomstige generaties”. Je hebt deze krantenkop vast wel voorbij zien komen afgelopen week.

13 jan 2022

Lees meer

Nieuws ・ Regeerakkoord

Jesse Klaver: wint Nederland bij dit akkoord?

Lees hier de volledige inbreng van Jesse Klaver bij het debat over het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

16 dec 2021

Lees meer

Nieuws

Woorden doen ertoe

We moeten harde grenzen trekken. Racisme is geen mening. Racisme is niet normaal. Niet op straat en ook niet in de Tweede Kamer. Wat Geert Wilders (PVV)...

18 jan 2022

Lees meer