We moeten niet het lockdown-land van Europa worden

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op donderdag 20 januari 2022.

D66-Kamerlid Wieke Paulusma is onze nieuwe coronawoordvoerder in de Tweede Kamer. Tijdens het coronadebat op donderdag 20 januari stond zij stil bij sectoren die open willen, het belang van boosten en de situatie in de zorg.

Wieke Paulusma

Tweede Kamerlid; Corona, Curatieve zorg, Geneesmiddelen

20.01.2022

Tweede Kamer nieuws

Corona-aanpak

In het kort

  • Wieke Paulusma roept het kabinet op om met perspectief te komen voor de corona-aanpak. Want we moeten niet het lockdownland van Europa worden.
  • Het onderwijs is weer open. We kunnen weer sporten. En de boosterprik werkt. Tegelijkertijd is de horeca nog gesloten. Is het stil in de theaterzaal. En missen we het museum. Ook hierover is een duidelijk plan nodig.
  • Ook vroeg Paulusma aandacht voor hoe we uitgestelde behandelingen in de zorg inhalen.

D66-Kamerlid Wieke Paulusma tijdens de coronadebat in de Tweede Kamer. - Beeld: Tweede Kamer

Spreektekst

Sinds maart 2020 staat onze wereld op zijn kop. Zo ook mijn leven. En dat van mijn gezin. Bij de start van de crisis werkte ik nog in een klein ziekenhuis in Groningen. Het was toen alle hens aan dek. Om klaar te staan voor de regio. En om patiënten uit Brabant op te vangen. Nu zijn we bijna 2 jaar verder. Ben ook ik inmiddels flink ziek geweest. En is dit mijn eerste coronadebat in de Tweede Kamer. Maar om eerlijk te zijn kijk ik uit naar het moment dat we uit de crisisstand gaan. Dat we denken: “oh ja, corona is er ook nog.”

Mijn belangrijkste vragen van vandaag zijn dan ook:

  • Wanneer hebben we meer perspectief voor de lange termijn?
  • Hoe zorgen we ervoor dat we niet meer van maatregel naar maatregel blijven gaan, en weer terug?
  • En welke moeilijke politieke besluiten zijn hiervoor nog nodig?

Bijvoorbeeld over:

  • nieuwe boostercampagnes,
  • de zorgcapaciteit,
  • ventilatie,
  • de mondkapjes,
  • het wel of niet hebben klaarliggen van het coronatoegangsbewijs.

Ik zie dat landen om ons heen telkens beter zijn voorbereid en heel anders met Omikron omsprongen. Zij maakten politieke keuzes waardoor lockdowns níet nodig waren. Graag een reflectie van zowel de minister-president als de minister van volksgezondheid. Want we moeten niet het lockdownland van Europa worden.

Meer dan corona: onderwijs, horeca en cultuur

Er is meer dan corona. Dat liet het kabinet ook zien bij de persconferentie. Zo ervaart de helft van de studenten angst of somberheid en is één op drie Nederlanders minder gaan sporten (in 2021). Ik ben daarom heel blij dat voor de sport, het mbo en het hoger onderwijs, versoepelingen wél mogelijk zijn.

Maar ik zie ook dat sommige instellingen nog dicht zijn. En dat in het primair en voorgezet onderwijs, zorgwekkend veel kinderen thuiszitten. Hoe kan het kabinet hen ondersteunen? Jongeren snakken naar fysiek onderwijs.

Het laat onverlet dat de beperkingen voor de horecaondernemer, de theatermaker en de museumdirecteur een hard gelag blijven. Wat is de strategie en de tijdlijn, voor de financiële steun de komende periode?

En voor musea blijft het raar dat je nu wel kunst kan kopen, maar niet mag bekijken. Kan het kabinet naast de routekaart van de cultuursector, ook kijken of musea gelijk kunnen worden gesteld met winkels?

De zorg wil ook graag open

Dit brengt me bij een sector die ook graag open wil, namelijk: ‘de zorg’ Er is helaas nog heel veel uitgestelde zorg. Zo’n 115 duizend operaties. Hartpatiënten, kankerpatiënten, mensen die wachten op een nieuwe heup.Daarom vraag ik: Wat áls blijkt dat bij Omikron, minder en kortere IC-opnames nodig zijn.

Hoe kunnen we de zorg en het personeel dan meer ruimte geven? Het CDA en D66 hebben hier eerder een motie over ingediend. Maar ik vond het antwoord van de minister nog summier.

Minister, hoe zit het met handhaven?

De minister van Justitie en Veiligheid had gister stevige woorden voor de cultuursector. De acties waren niet toegestaan. Niet te tolereren. Maar amper een week eerder, toen sommige winkels de deuren openden, drukte zij zich vele malen milder uit. Werd het door de vingers gezien. Een verschil van dag en nacht. Dus vraag ik haar: Wat is haar inzet voor de komende periode?

Mensen snakken naar duidelijkheid. Ook voor burgemeesters. En wat gaat zij doen om handhavers en degene die naleving controleren, te ondersteunen?

Dan enkele specifieke vragen

  • Wanneer verwachten we duidelijkheid over het coronatoegangsbewijs en de booster?
  • Waarom opnieuw een Gezondheidsraadsadvies over de vierde prik afwachten als we zien dat Israël, Spanje en Denemarken er al voor kiezen?
  • En wat is nog de waarde van een herstelbewijs nu Omikron heerst?

Haal die prik!

Een groot compliment voor de GGD. Voor die ongelofelijk boostercampagne.

Heb je je prik of prikken nog niet gehaald? Doe het alsjeblieft. Bescherm jezelf en je omgeving.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle items

21.12.2021

Zorgen dat dit Lockdownland weer open kan

"Laten we niet kampioen langste lockdowns worden"

Lees verder

09.12.2021

Leven met corona zonder lockdowns

Bij velen speelt de vraag: krijgen we nu iedere herfst en winter hele of halve lockdowns? Wat D66 betreft moeten we alles op alles zetten om dat te voorkomen. Daarvoor doen wij concrete voorstellen.

Lees verder

01.12.2021

Durf keuzes te maken

Boosters. Vaccins. Onderwijs. Zwangeren beschermen. Lockdowns?

Lees verder

Home Nieuws Coronadebat: We moeten geen lockdownland worden