Zorgen over betaalbaarheid notariële akten

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op woensdag 19 januari 2022.

50PLUS maakt zich ernstig zorgen over de betaalbaarheid van notariële akten als het Digitaal Omgevingsstelsel wordt ingevoerd. Dit DSO is juist geïntroduceerd om de toegankelijkheid voor de burger te waarborgen, alsook de opzoekmogelijkheden te vereenvoudigen zodat de burger juist minder snel een beroep zou hoeven te doen op de expertise van derden waardoor kosten werden bespaard. Dat de kosten van akten straks van 700 naar 1400 of 2100 euro gaan is voor 50PLUS onacceptabel.

Naar aanleiding van een gehouden deskundigenbijeenkomst over de Omgevingswet en daaropvolgende schriftelijke inbreng van onder meer de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft 50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay nog enige vragen gesteld aan het kabinet.

Zij merkt onder meer op, dat navraag leert dat een gemiddelde akteprijs voor een levering thans zo’n €700,- bedraagt en dat de KNB verwacht dat de prijs van een akte door de extra handelingen zo’n twee tot drie keer duurder zal worden. Martine Baay vraagt aan de betrokken minister of deze het verantwoord acht dat burgers en cliënten een akteprijs van €1.400,- tot €2.100,- moeten gaan betalen na invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Zij vraagt de minister ook of deze kan aangeven wat dit betekent ten aanzien van de toegankelijkheid van het notariaat in zijn algemeenheid.

Lees HIER de vragen die Martine Baay heeft gesteld.

© 19 januari 2021