Europarlementariër De Lange (CDA) wil klimaatfonds koppelen aan regels voor de rechtsstaat

woensdag 19 januari 2022, 14:27

DEN HAAG (PDC) - Esther de Lange1 (Europarlementariër namens het CDA) wil dat uitgaven uit het op te richten klimaatfonds van de EU alleen wordt goedgekeurd als het land waar het geld naar toe gaat zich aan de regels van de rechtsstaat houdt.

De Lange is een van de rapporteurs die namens het Europees Parlement2 met de Raad3 onderhandelt over het op te richten Klimaatfonds, en heeft zo grote invloed op hoe het fonds er uiteindelijk uit komt te zien. Een andere eis van De Lange is dat het geld niet gebruikt wordt voor directe inkomenssteun aan mensen die klimaatregelen niet kunnen veroorloven, maar voor maatregelen die juist de sociaal zwakkeren kunnen helpen zoals het (mee)betalen aan isolatie of zonnepanelen. Ook moet het fonds minstens 72 miljard euro bevatten.

Saillant detail is dat de Nederlandse regering, waar haar CDA deel van uit maakt, helemaal niet warm loopt voor dat Klimaatfonds. De Lange stelt dat het Klimaatfonds nodig is omdat lang niet alle lidstaten het geld hebben om hun burgers te ondersteunen bij het nemen van klimaatmaatregelen.

Bron: FD.nl

Meer over ...

  • Europese aanpak klimaatverandering

  • 1. 
    Esther de Lange (1975) was van 12 april 2007 tot 16 februari 2024 lid van het Europees Parlement. Mevrouw De Lange maakte daar deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP). Bij de Europese verkiezingen van 2014 en 2019 was zij lijsttrekker van het CDA. Eerder was zij werkzaam als medewerker van de CDA-eurofractie, onder meer voor Europarlementariër Albert Jan Maat. In het Europees Parlement hield mevrouw De Lange zich bezig met economische en monetaire zaken. Zij was vicevoorzitter van de EVP-fractie. In 2024 was zij hoofd van het kabinet van Eurocommissaris Wopke Hoekstra en nu is zij dat van landbouwcommissaris Christophe Hansen.
     
  • 2. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 3. 
    In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.