Draai bezuiniging op de jeugdzorg terug

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op maandag 17 januari 2022.

PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet nog deze week de voorgenomen bezuiniging van 500 miljoen op de jeugdzorg terugdraait.

Het is al jaren code zwart in de jeugdzorg en in plaats van te bezuinigen zou het kabinet alles op alles moeten zetten om jongeren te helpen. Daarom dienen partijleiders Lilianne Ploumen en Jesse Klaver morgen bij het debat over de regeringsverklaring een voorstel in om de bezuiniging van tafel te halen. Ook JA21 steunt dit voorstel, waardoor een meerderheid in de Eerste Kamer zich tegen de bezuiniging keert.

Al jaren is er sprake van een enorme crisis in de jeugdzorg.

Al jaren is er sprake van een enorme crisis in de jeugdzorg. Gemeentes hebben miljoenentekorten, hulpverleners verlaten overwerkt de jeugdzorg, specialistische instellingen vallen om en het meest schrijnend: de wachtlijsten zijn enorm, waardoor jongeren die dringend hulp nodig hebben deze niet krijgen. Met vaak verregaande gevolgen voor jongeren en hun families.

Jesse Klaver: “Juist in een tijd waarin steeds meer jongeren te maken hebben met psychische problemen is het een heel slecht idee om te bezuinigen op de jeugdzorg. Dit kabinet laat kwetsbare jongeren aan hun lot over en de gevolgen daarvan kunnen onvoorstelbaar groot zijn. Daarom roep ik het kabinet op: schrap dit onzalige plan.”

De bezuiniging op de jeugdzorg is een asociale keuze en moet van tafel.

Lilianne Ploumen: "Het kabinet Rutte IV bezuinigt op de meest kwetsbaren. Kinderen die zorg nodig hebben en ouderen in het verpleeghuis. Het zijn asociale keuzes en wat de PvdA betreft moeten ze van tafel."

De afgelopen jaren hebben PvdA en GroenLinks talloze keren aan de bel getrokken over de problemen in de jeugdzorg, maar het kabinet bleek doof. Ook noodkreten van kinderrechtenorganisaties, hulpverleners, ouders en kinderen en zelfs de inspectie werden stelselmatig genegeerd. En nu eindelijk aan het einde van de vorige regeringsperiode is afgesproken om niet alleen te investeren, maar ook de hoognodige verbeterafspraken te maken, trekken dezelfde vier partijen in het nieuwe kabinet een streep door de plannen. Gemeentes reageerden afgelopen week terecht woest op de plannen in het regeerakkoord en weigeren met de nieuwe staatssecretaris te overleggen tot de bezuiniging van tafel is.