Gewijzigd amendement Wassenberg ter vervanging van nr. 6 over aanpassing van de termijn van het houdverbod en/of gebiedsverbod - Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en de Wet dieren met het oog op de versterking en aanvulling van het instrumentarium ten behoeve van de opsporing, vervolging en bestuursrechtelijke sanctionering van dierenmishandeling, dierverwaarlozing en overtreding van bepalingen inzake dierenwelzijn, dierengezondheid en het aanhitsen van dieren (Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing)

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 7 toegevoegd aan wetsvoorstel 35892 - Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en de Wet dieren met het oog op de versterking en aanvulling van het instrumentarium ten behoeve van de opsporing, vervolging en bestuursrechtelijke sanctionering van dierenmishandeling, dierverwaarlozing en overtreding van bepalingen inzake dierenwelzijn, dierengezondheid en het aanhitsen van dieren (Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing); Amendement; Gewijzigd amendement van het lid Wassenberg ter vervanging van nr. 6 over aanpassing van de termijn van het houdverbod en/of gebiedsverbod
Document­datum 17-01-2022
Publicatie­datum 17-01-2022
Nummer KST358927
Kenmerk 35892, nr. 7
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 892

Nr. 7

Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en de Wet dieren met het oog op de versterking en aanvulling van het instrumentarium ten behoeve van de opsporing, vervolging en bestuursrechtelijke sanctionering van dierenmishandeling, dierverwaarlozing en overtreding van bepalingen inzake dierenwelzijn, dierengezondheid en het aanhitsen van dieren (Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing)

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID WASSENBERG TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 6

Ontvangen 17 januari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel III, onderdeel F, komt het voorgestelde artikel 8.11a, derde lid, te luiden:

  • 3. 
    De maatregel kan voor de duur van het leven of voor een periode van ten hoogste dertig jaren worden opgelegd.

Toelichting

De samenleving heeft de verantwoordelijkheid dieren in bescherming te nemen tegen houders die zich schuldig hebben gemaakt aan dierenmishandeling en/of -verwaarlozing. Dierenmishandeling en/of -verwaarlozing leidt bovendien tot veel maatschappelijke onrust en tot gevoelens van onveiligheid.

Dit amendement regelt dat het houdverbod en/of gebiedsverbod voor een door de rechter te bepalen tijd van maximaal 30 jaar dan wel voor levenslang kan worden opgelegd. De maximering van tien jaar wordt geschrapt.

Rechters moeten zoveel mogelijk vrijheid hebben om maatwerk te leveren. Volgens indiener kunnen strafverzwarende omstandigheden (bijvoorbeeld sadisme, langdurig lijden, meerdere dieren), (het risico van) recidive, de noodzaak om dieren te beschermen tegen extreem leed en het belang van het herstel van de rechtsorde een rechtvaardiging zijn voor een levenslang houdverbod en/of gebiedsverbod.

Wassenberg

kst-35892-7 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 892, nr. 7


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.