Geen extra gaswinning en een fatsoenlijke compensatie voor gedupeerden

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 13 januari 2022.

De gaskraan in Groningen wordt het komende jaar waarschijnlijk stevig opengedraaid. Het ministerie van Economische Zaken maakte vorige week bekend dat ze bijna twee keer zoveel gas wil winnen uit het Groningerveld dan eerder was afgesproken.

Wat GroenLinks betreft is het voorgenomen besluit onacceptabel. Het komt de veiligheid van de inwoners niet ten goede en het schaadt het vertrouwen in de overheid nog verder. Want keer op keer worden beloften aan Groningen verbroken.

Te weinig subsidie voor gedupeerden

Terwijl afgelopen maandag in Den Haag het nieuwe kabinet werd gepresenteerd, stonden tienduizenden mensen in Groningen urenlang in de kou, in de rij voor een subsidieaanvraag.

Er is 220 miljoen euro beschikbaar en elk huishouden krijgt maximaal 10.000 euro. In het aardbevingsgebied wonen zo’n 53.000 huishoudens die aanspraak kunnen maken op de regeling. Dit bedrag is dan ook veel te laag om alle getroffenen te kunnen helpen.

Extra gemeenteraadsvergaderingen

In de hele provincie zijn spoeddebatten aangevraagd om het besluit voor extra gasboringen tegen te houden. Tijdens de extra raadsvergadering van de gemeente Groningen op 13 januari zal het College van B&W met een motie worden opgeroepen om bezwaar te maken en in beroep te gaan tegen het voorgenomen besluit om meer gas te winnen in het Groningenveld.

Doe mee aan de fakkelmanifestatie in Groningen

Zaterdag om 20:00 uur wordt er een fakkelactie georganiseerd in Groningen. GroenLinks sluit zich hierbij aan en roept iedereen op om ook mee te doen. Het is tijd voor respect voor Groningen!

Meer info

Bekijk ook

Nieuws

Jesse Klaver: Wie betaalt de rekening van de miljarden die dit kabinet uitgeeft?

“Kabinet schuift forse lasten door naar toekomstige generaties”. Je hebt deze krantenkop vast wel voorbij zien komen afgelopen week.

13 jan 2022

Lees meer

Nieuws ・ Democratie

Hoe bescherm je de democratische rechtsstaat tegen hen die haar af willen schaffen?

Een reflectie op de ontwikkelingen in Nederland, een jaar na de bestorming van het Capitool.

07 jan 2022

Lees meer

Nieuws ・ Europa

Groene stempel gas en kernenergie is grote fout

GroenLinks is tegen het conceptvoorstel van de Europese Commissie, omdat het de strijd tegen klimaatverandering in gevaar brengt.

04 jan 2022

Lees meer

Nieuws ・ Vuurwerk

GroenLinks en Partij voor de Dieren: vanaf volgend jaar permanent vuurwerkverbod

Als het aan GroenLinks en Partij voor de Dieren ligt komt er geen jaarwisseling meer waarin particulieren zelf vuurwerk afschieten.

03 jan 2022

Lees meer