Tangcolleges

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op maandag 20 december 2021.

De ‘nieuwe’ coalitie vergeet iets… het aanpakken van systematische ongelijkheid. Paul Tang is daar stellig in. Waarom? Kijk de Tangcolleges! Lilianne Ploumen noemde het al in haar reactie: ‘er staan natuurlijk ook goede dingen in het akkoord. Maar socialere en eerlijkere keuzes voor Nederland zijn nodig en mogelijk. ‘

Vanuit Europa strijdt Paul Tang voor een eerlijker en fatsoenlijker Nederland en Europa. Zijn focus daarbij ligt op het aanpakken van de macht van het grote geld. Waarom weten sommige bedrijven nog steeds hun eerlijke bijdrage aan belasting te ontlopen? Waarom kiezen de meeste ondernemingen nog steeds niet voor mens en milieu, en zijn het nog steeds de aandeelhouders die het voor het zeggen hebben? Hoe worden mensen zoals wij weer de baas in de digitale wereld, en niet de Big Tech die onze data te gelde maken en onze aandacht kapen?

Tangcollege I from Paul Tang (PvdA) on Vimeo.

The Why

In de politiek heerst te vaak de waan van de dag, en de actualiteit. Tang vindt het belangrijk dat politici vertellen waarom ze bepaalde standpunten innemen. Hij vindt het belangrijk om de systematische ongelijkheid tussen bezittende en werkende klasse te bestrijden, door de kracht van mensen boven de macht van het geld te plaatsen. Daarom heeft Tang drie colleges opgenomen.

Tangcolleges (12-14 min)

De Tangcolleges van 12 tot 14 minuten gaan over het ‘Waarom’ achter het politieke werk. Het eerste college dat vandaag online staat, gaat over de aloude sociaaldemocratische opdracht in de huidige tijd om het vrije markt-kapitalisme te beteugelen, door de spelregels voor bedrijven te veranderen en door de macht van de aandeelhouders naar de maatschappij te verschuiven.

Woensdag 22 december lanceert de Europese Commissie een aantal belastingplannen. Het tweede college gaat dan ook over de industrie van belastingontwijking. Over de race to the bottom waarin Nederland een kwalijke rol speelt. En over grote veranderingen die er te realiseren zijn.

In januari volgt dan een derde college over de macht van Big Tech, en de toekomst van onze digitale wereld.

We hopen dat je met veel plezier naar de colleges kijkt of luistert. Laat ons vooral weten wat je ervan vindt. Samen vechten we, ook in het nieuwe jaar en in het tijdperk Rutte IV, voor verandering en een eerlijker en fatsoenlijker Nederland en Europa.