JOVD: “Sinterklaas bestaat en zit in het Ministerie VWS”

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op zondag 5 december 2021.

De JOVD reikt dit jaar de Joop den Uyl-award uit aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. “Sinterklaas bestaat en zit in het Ministerie” zegt Daphne Lodder, voorzitter van de JOVD.

De financiële beleidsmakers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgt dit jaar de award van de JOVD, omdat ze gedurende de coronacrisis een potje van de boekhouding hebben gemaakt. De award is geadresseerd naar het Ministerie met als ontvanger zijne excellentie Hugo de Jonge. Er zijn miljarden uitgegeven om de crisis te bestrijden, maar het ministerie kan niet verantwoorden of de gekochte spullen ook daadwerkelijk zijn geleverd. Daardoor is het onduidelijk of een bedrag van 5,1 miljard (!) goed terecht is gekomen. Dit is slechts één van de voorbeelden van de administratieve chaos. Aangezien ze vèr over de tolerantiegrens van 1 procent zijn heengegaan heeft de Algemene Rekenkamer haar zwaarste instrumenten gebruikt, namelijk ernstig bezwaar gemaakt. “Sinterklaas had alle lieve kinderen in het land blij kunnen maken met meer dan 10 miljoen Playstations van het geld dat het Ministerie kwijt is,” aldus Lodder.

Traditiegetrouw reikt de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie in december de Joop den Uyl-award uit aan de meest financieel onverantwoordelijke socialistische organisatie van 2021. De prijs gaat naar de socialist of socialistische instelling die het afgelopen jaar het meest verkwistend is omgegaan met overheidsfinanciën. De prijs is geïnspireerd door de legendarische woorden van JOVD erevoorzitter Hans Wiegel die Joop den Uyl vergeleek met Sinterklaas door zijn extreem onverantwoorde uitgaven.

In 2009 won kersvers PVV-leider Geert Wilders de award toen zijn verkiezingsprogramma te veel schreef over geld uitgeven maar te weinig over geld verdienen. Ook het Europees parlement bleef niet gespaard. In 2010 kregen zij de award door extreme uitgaven die het parlement verspild aan de hoge lonen van Europarlementariërs en het idioot heen en weer reizen tussen Brussel en Straatsburg. “Nu is het de beurt aan het ministerie om de bonnetjes op te graven,” concludeert Lodder.